För er som inte följer mig på twitter är jag en före detta pokerspelare som levt på spela i tio års tid – alltså har jag också jagat väntevärde i 10 år. Med tiden har landskapet för en heltidsspelare blivit svårare att rättfärdiga då antalet spel och insatser minskat i rask takt. Ungefär lika många år som jag spelat poker har jag också funnits på börsen. Till en början lade jag otroligt mycket tid på pokerspelandet och börsportföljen var en passiv placering i något jag dessutom hade nära ingen kunskap i. Sista fem åren har intresset ökat väsentligt och jag har det sista året tagit steget fullt ut till att jobba heltid med investeringar.
Mina större positioner under året var G5 Entertainment, Frontier Development, Nordic Leisure, Paradox Interactive, CD Projekt Red och Cherry. Mindre men bidragande positioner var Future Gaming Group, Nilörngruppen, Mr. Green, Unlimited Travel Group, Bredband2, Christian Berner Tech Trade och Kambi. Mest för att sätta er i ett sammanhang om vad jag ägt och handlar i.
Avanzaportföljen presterade ca 200% exklusive FDEV vilket var ett reslutat jag aldrig vågat tro på vids årskiftet. I början av varje år har man tänkt att nu är det omöjligt att slå det förra, men ja nu är det HELT omöjligt. För att lyckas överprestera index i den utsträckningen krävs någon typ av annorlunda syn gentemot marknaden i stort. Jag handlar inte på dagsbasis, utan håller ett bolag till jag inte anser det vara billigt längre eller att ett scenario inte utspelat sig som man trott. Jag förändrar mina positioner i väldigt stor utsträckning, tycker jag risk/reward ser bra ut under en period kan jag öka min position väldigt mycket under en kortare period. Ett exempel ur tiden som är tydligt var G5 Entertainment hösten/vintern 2016. Spelen presterade bättre än tidigare, dollarn sprang iväg gentemot sek (vilket gynnar bolaget) och Q4 är säsongsmässigt det bästa kvartalet för bolaget. Alla tecken stod rätt, det logiska är att sizea upp en sådan position. Ibland händer något oförutsett när man sitter med en väldigt stor portföljvikt men i botten spelar det ingen roll. Du har tagit belutet på rätt grunder och har ett positivt väntevärde.
Generellt har folk svårt att förstå att ett resultatutfall inte är svart eller vitt, tycker mig se många smarta människor på twitter inte heller förstå detta. Om vi teoretiskt skulle säga att G5 Entertainment kontrakt med Hidden City sagts upp under denna tiden jag hade en större position. Innebär det då att beslutet var fel med en större position? Såklart inte, detta kan vara svårt att se i aktier men går att använda på mycket i livet. Exemplet blir ännu tydligare i poker. Varje situation du spelar kommer du ha en procentuell vinstchans och här kan man faktiskt räkna ut en exakt procent för varje situation, säg tex pocket AA mot QQ vilket ger dig 80% vinstchans. Hade man haft samma verktyg på aktiemarknaden hade det förenklat situationen när man ska öka eller minska positionen. Nu blir det en rad bedömningar man behöver göra för att trycka ihop något case för när risk/rewarden är tillräckligt bra för att våga trycka på gaspedalen.
Om vi hittar på ett exempel likt ovan igen, fast istället för att Hidden City försvinner så blir utfallet positivt för min position och aktien tågar uppåt långt över vad jag förväntat mig. Inget av utfallen är egentligen jätteintressant i det långsiktiga, vad som händer i extremerna i båda ändar är irrelevant. Ditt väntevärde är kanske hypotetiska +20% även fast ditt resultat sällan kommer att motsvara det exakta väntevärdet. Nedsidan är stor när något likt det negativa scenariot spelas ut, men det händer extremt sällan. Uppsidan är hyfsad om det positiva scenariot utspelas och händer ganska ofta. Enkelt illustrerat kan man återigen sammankoppla poker med investeringar. I poker som jag nämnde ovan, har du alltid en given procent i situationen när du är “all-in” (du och motspelaren kan inte satsa mer). Tar vi igen exemplet där vi leder med 80% över vår motspelare, innebär det väldigt simpelt att om det är 100kr i potten kommer ditt väntevärde vara 80kr medan vår motspelares väntevärde är 20kr. Även fast vi vinner handen och var favoriter har vår motspelare över tid teoretiskt “rätt” till 20 kr väntevärde och vi bara 80kr. Så vinnaren i situationen kommer alltid hamna över sitt förväntade värde och förloraren alltid under. Slår man ut detta över tid kommer kommer du att försöka stoppa in pengarna i situationer där du bedömer att du har positivt väntevärde gentemot din motspelare. Precis samma process för risk/reward gäller på aktiemarknaden, bara med det lilla tillägget att det är otroligt många variabler att ta hänsyn till.
Mitt år domineras av gaming- och gamblingaktier, det finns flera faktorer bakom det, men den största är att jag tror jag kan ha en edge över marknaden i båda. Jag har som pokerspelare fått väldigt bra insyn hur gamblingvärlden fungerar och sannolikt har bättre koll än marknaden inom det fältet. Samma scenario gäller för gaming då jag alltid varit intresserad av detta sedan barnsben. Nischar man in sig på något man är intresserad av gör det mycket lättare att förstå vad bolagen sysslar med när du öppnar en rapport. Sedan har jag haft turen att båda branscher varit heta när jag varit på marknaden och i något av en inlärningsfas.
Överlag tror jag många är lite för rädda att man inte förstår allt som står i rapporterna. Att förstå varenda rad i en rapport tror jag är en kunskap som står långt ner på prioritetslistan. Kan man förstå de simplare delarna kommer man en bra bit. Tycker ofta man hör och läser folk som gärna slänger sig med termer man själv inte har en aning om vad de betyder. När det sen kommer till mer kritiskt fundamentala punkter för ett case är de helt fel på det. Tror man får väldigt mycket av självinlärning och därefter kunna bolla med folk som är smarta och kanske kan andra saker än vad du själv är duktig på. Twitter är ett fantastiskt bollplank för att få uppslag på idéer eller feedback på befintliga case.
Varje år hör man folk som står och skriker “vargen kommer” (björnen i aktievärlden). Det finns otroligt många personer som är livrädda för den stora nedgången ska komma. Priset man istället betalar för detta är missad avkastning år efter år, för att tillslut “få rätt”. Jag har själv tyckt börsen kännts dyr och marknaden stekhet, men jag likt absoluta lejonparten av alla jordens människor vet heller inte hur länge den kan förbli det. Istället väljer jag att ta mitt positiva väntevärde varje dag, varje vecka, varje år. Det är inte rationellt att gissa att marknaden ska krascha på lösa grunder år efter år, vad som däremot är rationellt är att äga bra, billiga bolag oavsett hur marknaden ser ut. Tajma marknaden kommer mest sannolikt blir en kostsam historia i form av missad avkastning och ett gäng gråa hår. Man ska sova gott om natten såklart, men jag tror man gör det enkelt för sig att alltid försöka maximera sitt väntevärde, även fast hela avbytarbänken av investerare står och vrålar björn. Dagen det nu vänder, kommer det göra ont, men det finns en signifkant skillnad mellan mig och pessimisterna, jag äger en krockkudde jag skaffat mig åren de stått utanför marknaden:
Lycka till med jakten där ute på väntevärde!
Vill ni läsa mer om hur man investerar i gamingaktier, hur man investerar i esport, och en allmän guide om gamingbolag finns allt samlat under respektive del. Återkom gärna med förslag på förbättringar på sajten.
MVH Pokertrader
Follow @pokertrader1
Fantastiskt välskrivet inlägg, stort tack. Eftersom du är mest intresserad/insatt i gaming- och gamblingbranschen: Vad ser du som 80/20-regeln (paretoprincipen) i de 2 olika segmenten? Alltså t ex gaming, är grossinglistor + valutor + trender det viktigaste fundamentala byggstenarna för att kunna få ett bra R/R (väntevärde) vid varje given tidpunkt?
Ta gärna ett kort exempel med det nuvarande caset i NLAB, G5 eller annat innehav som du är insatt i!
När läget uppenbara sig kan det vara det delar av det du nämner eller allt samtidigt (likt G5 exemplet i bloggen). Valutor spelar roll på kvartalsbasis då alla bolag är hårt exponerade mot främst $. Men generellt finns det tyngre faktorer i spelförsäljning mm. Underliggande tillväxten som finns i branschen blåser ju på alla siffror extra i bolagen som är framgångsrika ovanpå allt.
Såg du skrev en rad till, gällande NLAB köptes dom förra sommarn. Tror inte marknaden förstod riktigt hur bolaget skulle se ut efter alla förvärv och att det var ett nytt bolag gentemot året tidigare. Caset är väl inte att marknaden inte förstår hur bolaget ser ut längre, utan att man misstror bolaget vad de kan prestera framåt givet den korta historisken.
Tack för ett intressant inlägg och grattis till en fantastisk prestation! Ligger du alltid i princip 100% investerad och försöker hela tiden placera om till de aktier du ser bäst RR i eller brukar du gå mellan att vara investerad till att hålla nettokassa och invänta bra lägen?
Tack, jo det stämmer jag ligger nära på alltid 100% investerad. Har väldigt sällan över 10% cash liggandes, men finns inget intressant läge är jag inte rädd för att ha cash, som det varit nu har det inte varit så. Men överlag har omviktning mellan bolag varit främst det som hänt sista åren, då jag hittat flera bolag jag uppskattat.
Vart köper du CD Prodject? Har länge varit sugen själv. Äger bara lite genom ny teknik.
Du kan handla dom genom AVA/Nordetnet (tror jag) via tele men det är vråldyrt. Degiro är där jag haft mitt ägande för CD projekt, det är ett mycket spännande bolag!
Imponerande i vanlig ordning!
=)
välskrivet 👍 – hög igenkänningsfaktor – förutom att ja jobbat på andra sidan men nu kunnat växla ut…
Man kan nog lära sig den kunskapen på flera sidor om spelbordet 🙂
Mycket välskrivet! Väldigt lättläst 🙂
Har du tillfört/tagit ut kapital under årets gång från portföljen? Påverkar det i så fall din totala 200% siffra för året som helhet?
Roligt, var lite rädd för det skulle bli för stökigt att förstå allt, men då gick det att läsa iaf 🙂
Inte på rak arm men kanske i mindre skala. Generellt har det varit få transkationer både in och ut sista åren. Sedan pokern lades på hyllan har inflödet av nya pengar varit sparsamt 🙂
Tänkte på att du säger att du inte handlar på dagsbasis. Gjorde ett snabbt test på de 6 största positionerna (G5 Entertainment, Frontier Development, Nordic Leisure, Paradox Interactive, CD Projekt Red och Cherry), tog avg. price i Januari 2017 och avg. ett år senare. Dessa har då ändrats med ~260%, ~470%, ~530%, ~210%, ~185%, ~100%? Beroende på distributionen mellan dessa så hade en helt passiv investering över ett år gett ~300%, dvs 50% mer? Jag kan naturligtvis gjort något misstag där.
Väldigt imponerande val till att börja med hur som helst! De har alla presterat väldigt väl under årets gång, och som sagt väldigt bra läsning 🙂
Nej du har säkert rätt i det, men portföljen har ju bestått av flera delar än bolagen som är redovisade du tog upp, några omnämnda i mitt inlägg. En större position varierar ganska mycket i storlek och när läge uppstår, skulle generellt säga 10-50%.
Kul du uppskattade det, hoppas kunna bjuda på mer intressant framöver.
Hej. Grattis till en grym utveckling förra året. Har räknat lite på NLAB och har en liten undran. Enligt företaget så är målsättningen en omsättning på minst 45 MEUR för 2018. Men både Remium och Börsveckan har lägre antaganden för 2018 i deras beräkningar. Vad kan vara anledningen till att dom inte tror bolaget lever upp till de målsättningar som är uppsatta för 2018? Tror man att det är möjligt att bolaget levererar det dom har satt upp som mål så ser det enligt mina beräkningar klart aptitligt ut.
Om man ska dra en generalisering inom analytiker så har de tyvärr inget för att ta ut svängarna även fast de tror så är fallet, man har allt att vinna på att vara försiktig och istället förändra prognosen sakta och ofta i takt med bolaget presterar väl. Introduce har för dålig sakkoll på enskilda bolag då enskilda analytiker täcker vääääldigt många bolag. Tycker man får en viss indikation på Börsveckan kanske ser lite djupare än siffrorna i kalkylen, då man sätter köpråd på inte jätteattraktiva multiplar OCH har den i portföljen. Jag tror man vill undvika och sticka ut hakan och istället reviderar prognosen sakta men säkert om bolaget presterar som vi hoppas. Så ja, jag kan inte annat än hålla med dig, 2018 blir ett väldigt spännande år 🙂
Hej! Vilka case ser du som mest intressanta nu inför 2018? Vilka bolag har du kraftig övervikt i?
G5 och NLAB tycker jag är klart mest intressant för året med nuvarande värdering och förutsättningar.
Tjena! Du som är påläst kring spelbranschen; har du några spontana tankar kring Gaming Innovation Group? Tror det finns stora värden där för den som orkar gräva.
Hej! Jag har ganska dålig koll på dom, jag tror det kan ligga något i det du säger. “För den som orkar gräva” jag personligen har inte orkat ge mig in på det då det är ganska många bitar att sätta sig in i, detsamma gäller säkert marknaden i övrigt. Kan säkert vara ett intressant bolag för framtiden. Fått lite uppfattning strukturen är lite som svenska Cherry?
Precis. Den stora skillnaden gentemot Cherry är att GIG fokuserar på djupa synergier sinsemellan sina segment, medans Cherry framgångsrikt driver dem mer eller mindre “en-och-en”.
Guldägget i GIG, GIG Core, är en plattformsleverantör (B2B) som på 3 år har signat fler kunder än vad Aspire har signat på 10 år. Efter att ha konkurrerat med 70+ plattformsleverantörer så fick de ansvaret för att bygga Hard Rocks iGaming-plattform (är det detta man kallar “proof of concept”). GIG kommer då att leverera front-end, back-end, plattform, marknadsföring, casinoleverantör och sportsbokleverantör. Allt detta med en revshare modell.
Ett företag är inte bättre än summan av sina anställda, speciellt viktigt i och med konkurrensen i iGaming-klustret på Malta. Googla GIG Beach och sök runt lite för att få uppfattning om kulturen på GIG.
Norrmänen kan sin lax och olja, men de kan inte iGaming lika bra som svenska investerare och värderas därefter. VD:n är fullt medveten om detta och säger att listbyte ska och kommer att ske. Check it out!
Tack för redogörelsen, ska försöka ta mig tid att sätta mig in i bolaget!
Det går snabbt i hockey. Anna-Lena Åström blev utsedd till IR-chef idag, och var med Kambi när de listades på stockholmsbörsen. “Ryktet” säger (https://nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/gaming_innovation_group_inc/1999) att GIG kommer göra en liknande resa snart.
Tror att detta är en nyckel till GIG’s förvärvsstrategi. Bättre IR (som behövs för deras realtivt komplexa eko-system) -> Marknaden förstår bolaget -> Högra aktiekurs (?) -> Billigare förvärv.