Under hösten drog vi på Gamingaktier igång ett projekt för att samla in pengar till välgörenhetsorganisationen AbleGamers, som till slut lyckades skramla ihop 231,000 kr. En starkt bidragande faktor till detta var att spelbranschen också intresserade sig för ändamålet. Vi fick både in spelnycklar att lotta ut, men också generösa donationer från bolag. Ett bolag som stack ut med sin donation var svenska G5 Entertainment, så därför tycker vi att det är passande att följa upp med en bolagsintervju här på Gamingaktier. Vi har tidigare gjort intervjuer med bolagets VD, men nu är det dags för bolagets CFO Stefan Wikstrand att grillas!
Först och främst, stort tack för er donation till AbleGamers. Det var mycket tack vare bolag som er som välgörenhetsprojektet blev så lyckat!
– Det var en fantastisk välgörenhet som ni uppmärksammade och vi på G5 är tacksamma att ni uppmärksammade oss på den så att vi fick delta. Spel är en fantastisk underhållning som alla ska kunna ta del av och vi hoppas att vårt bidrag kan hjälpa några ytterligare att få ta del av det smörgåsbord av underhållning som erbjuds.
Vi kan börja med att beta av elefanten i rummet. Enligt dig, hur har pandemin påverkat G5 Entertainment som bolag, ert arbetssätt och era spelare?
– Vi hade en tydlig positiv påverkan under det andra kvartalet 2020, vilket vi delade med många andra bolag. Sedan dess har effekterna varit mindre och vi upplever väl att det mer eller mindre varit en rätt normal utveckling och normala säsongsmönster med vissa mindre avvikelser. Undantaget är väl Q4 2021. Vi presenterade nyligen vår rapport för det fjärde kvartalet som visade en minskad aktivitet under helgerna, specifikt under julhelgen. Här tror vi oss se en negativ effekt då detta är första större ledigheten där gemene man varit vaccinerad och det har funnits ett uppdämt behov av att träffa vänner och familj samt aktivera sig, vilket slagit negativt i kvartalet. Vi får se hur det utvecklas, men gissningsvis går vi väl tillbaka till normala säsongsmönster framgent.
– För oss på G5 var det en stor omställning initialt när vi inom en vecka gick från att nästan alla arbetade på kontoret till att börja jobba hemifrån. Det gick dock otroligt smidigt, delvis beroende på väl inarbetade processer som utarbetats över tid då våra team ofta är distribuerade över flera kontor, men också såklart tack vare våra fantastiska medarbetare, både inom utveckling men inte minst supportfunktionerna som såg till att allting fungerade sömlöst. Sedan dess har vi vidareutvecklat våra system och processer för att kunna arbeta remote med bibehållen säkerhet och effektivitet.
– En positiv bieffekt har också varit att vi kunnat anställa bredare så vi har nu anställda över en större geografisk spridning utanför de regioner där vi har kontor.
Att Microsoft sänkte sina avgifter i Microsoft store blev lite av en game changer för er och branschen som helhet. Kan du berätta lite om hur er andel Windows store ser ut idag och hur ni ser på den försäljningskanalen framöver?
– Som vi skrev i rapporten för det fjärde kvartalet kommer 41% av nettointäkterna från Microsoft. Notera att vi skriver nettointäkter, alltså intäkter efter butiksavgifter. Eftersom vi inte justerat priserna efter sänkningen går andelen från Microsoft automatiskt upp efter avgiftssänkningen. Om man tittar på bruttomarginalen mellan Q2 (innan sänkningen) och Q4 (efter sänkningen) så har den gått upp från 58,9% till 65,3%. En viss del beror på en ökad andel egna spel samt ökad andel av intäkter från G5 Store och annonsering men den stora delen beror på sänkningen i Microsoft Store. Vi ser såklart väldigt positivt på sänkningen och samtidigt så är det, enligt vår bedömning, ett steg i en trend mot lägre butiksavgifter vilket drivs av flera anledningar såsom konkurrens och regulatoriska förändringar. Microsoft Store har vuxit till en av våra primära försäljningskanaler men vi är agnostiska när det gäller val av plattform och är som alltid datadrivna i våra beslut.
Den senaste tiden har ni skjutit lite bredare när det kommer till lanseringar, med mer och mer fokus på match-3. Hur ser ni på er katalog idag och vad vill ni fokusera på framåt? Tittar ni något på helt nya genres?
– Match-3 är väldigt stor genre inom mobilspel och vi är stolta över att vi tagit en position inom den genren. Vi har fortfarande en stor andel av intäkterna som kommer från Hidden object, där vi nu också har ett kraftigt växande spel i Sherlock (som också har match-3 inslag). Vi har de senaste åren släppt spel inom nya genrer vilka till viss del varit av mer experimentell karaktär för att se och lära. Vi har fördjupat vårt erbjudande inom match-3 och släppt fler hidden object-spel samt även tagit ett antal ytterligare mahjong-spel till marknaden. En rimlig gissning är att den trenden kommer fortsätta, vi utvecklar primärt spel för våra huvudgenrer och experimenterar samtidigt med nya genrer för att bredda erbjudandet ytterligare.
IDFA har minst sagt varit ett hett samtalsämne det sista året. Hur har det påverkat G5 och ert sätt att arbeta med UA? Ser ni exempelvis några skillnader i vilka användare ni kan nå och hur lätta dessa är att hitta?
– Som vi redan har adresserat har vi en bra distribution mellan olika plattformar vilket gör att vi har goda möjligheter att allokera budgetar mellan plattformar, vilket såklart har varit en fördel. IDFA har skapat en svårare situation på iOS för vissa annonseringskanaler och för vissa spel har det varit mer negativt än för andra. Vi kan dock samtidigt konstatera att Sherlock vuxit i princip månad för månad på iOS under 2021 så vi kan fortfarande marknadsföra våra spel för plattformen och bevisligen också växa.
Epic Games stämning av Apple kan ha öppnat upp för bredare möjligheter att använda tredjeparts betallösningar på IOS, trots att Apple fick beslutet uppskjutet. Kan du ge lite bakgrund till ert arbete med detta och vad ni tror om framtiden? Hur snabbt skulle ni exempelvis kunna implementera förändringar?
– Det är ju en del i en långsiktig trend att vi kommer se lägre avgifter för butikerna, antingen genom lagstiftning, stämningar såsom EPIC vs Apple eller rent konkurrenstryck. Vi har vår egen butik, G5 Store, som har vuxit månad till månad med något enstaka undantag sedan lansering. Det finns mycket positivt att säga om G5 Store och den bevisar att publiken är redo att använda sig av plattformar baserade på betalningslösningar utanför de ordinarie butikerna. Vi har också genom G5 Store etablerat betalningslösningar och processer för att hantera en öppning av de stora plattformarna. Hur det kommer spela ut är fortfarande oklart men vi är så förberedda som vi kan vara för att dra nytta av eventuella förändringar.
Hur skulle, i generella termer, avgiftsstrukturen se ut om ni fick möjlighet att använda er av tredjepartslösningar utanför Apples ekosystem?
– Vi har för närvarande en ensiffrig procent i avgift för G5 Store med betalningslösningar samt kostnader relaterade till compliance för att driva en egen butik. Med compliance menar jag saker som lokal momsredovisning för alla länder, samt delstater, där vi säljer spelen. Den procent som vi för närvarande har förväntar vi oss går ner i takt med att butiken växer. Detta ger en ledtråd om skillnaden mellan att sköta en egen butik och de 30 procent som Apple och Google för närvarande tar.
Er MAGRPPU är fortsatt stark, vad ligger bakom den relativt tydliga ökningen över tid? Hur ser ni på nivåerna framåt?
– Det är korrekt att den fortsätter att öka. Nu hade vi ju tyvärr ett fel i rapporten för primärt Q3 men det är ju som ni konstaterar en fortsatt stark siffra som vuxit över tid. Det är flera faktorer som påverkar den genomsnittliga betalningsviljan där man inte ska glömma bort att driva en mobilspelsaffär är en kombination av en aktiv publik, en betalande publik och betalningsviljan för de som betalar. Vi kan hamna i ett läge där vi har titlar som kan driva en snabbare ökning av den generella publiken samt den betalande publiken men att den genomsnittliga betalningen per månad går ner. Det kan vara ett lika önskvärt scenario så man ska inte stirra sig blind på en siffra.
– Med det sagt så är vi såklart nöjda över ökningen. En del kan tillskrivas Hidden City där den long-tail som vi har består av en större andel betalande lojala spelare medan vi optimerat marknadsföringen för spelet vilket då driver upp MAGRPPU. Match-3 är också generellt en genre med hög MAGRPPU och Sherlock är ett spel som har en bra betalande målgrupp. Slutligen har vi gjort förändringar inom vår User Acquisition (marknadsföring) som fokuserar bättre på en betalande målgrupp, så det är en mix av faktorer.
– I tillägg finns underliggande makrofaktorer såsom att användarna är mer vana att betala i spel och tycker att det är en del av deras underhållnings-mix. Så på sikt samspelar ett flertal faktorer positivt.
När man som investerare tittar på G5, vilka delar tycker du är viktigast att hålla koll på gällande bolagets utveckling?
– Jag tycker vi har gjort ett gott jobb att leverera på vår organiska tillväxt med den nya generationens spel, tyvärr har det inte slagit igenom på koncernens top-line eftersom vi har ett antal äldre spel i portföljen som tappar intäkter. Den organiska tillväxten är kärnan i vad vi gör och det är väl den delen som man primärt bör hålla koll på.
– Vi har fått viss kritik på sistone gällande vår ökning i OPEX i förhållande till tillväxten. Här ska man ju dock ta i beaktande att ökningen i kostnader ska ställas i förhållande till den tillväxt vi sett i den nya generationens spel som är det primära området där vi satsar våra resurser. En del investeringar görs också för att ta fram nya spel som fortfarande inte finns på marknaden vilket är en investering i framtida tillväxt. Vi har också de senaste åren, trots ökning i OPEX, etablerat bolaget på en stabil rörelsemarginal med växande rörelseresultat och EPS.
Innan vi kommer till slutet så måste vi såklart adressera den geopolitiska situationen då ni har en väsentlig del av er verksamhet i Ukraina och Ryssland. Hur ser ni på det här?
– Det är såklart något som oroar oss och det är inte saker som man vill bli tvingad att hantera. Vi hoppas såklart att den nuvarande situationen inte ska eskalera utan att det ska bli en fredlig lösning. Vi kommer att stödja vår personal i Ukraina så gott vi kan. De har som sagt arbetat hemifrån under den senaste två åren och har möjligheten att frivilligt omlokalisera sig. Vi ser också över vår struktur så att vi kan ge våra anställda så gott stöd som möjligt om konflikten eskalerar.
– Vi har också ett ansvar att se över verksamhetens funktion, vilket är något som kan kännas fjuttigt om en konflikt bryter ut. Vi har ingen känslig fysisk infrastruktur som kan hotas, och de tjänster som vi driver från Ukraina har back-ups och/eller speglingar som gör att de snabbt kan sättas i drift någon annanstans om så krävs.
Sist men inte minst, var hoppas du att G5 är om fem år?
– Hoppas och hoppas, vi tycker att vi har gjort mycket rätt de senaste åren. Vi har skapat en ny del av den egna portföljen som på lite drygt två år har gått från 0 till att stå för över hälften av koncernens intäkter. Vi skulle såklart önska att det slog igenom tydligare på intäktsraden men vi har samtidigt optimerat marknadsföringen för äldre spel vilket gjort dessa än mer lönsamma och skapat en hälsosam mix. Vi tycker vi har bevisat att vi kan leverera med vår egen portfölj av spel så om den trenden fortsätter behöver jag inte hoppas. Sen tror jag att det finns ytterligare möjligheter i marknaden som jag hoppas vi kan dra nytta av men kärnan i verksamheten är vår organiska utveckling och så länge vi är på tå och lanserar nya spel med säkra kort blandat med mer experimentella spel så känner jag mig väldigt trygg med utvecklingen.
Vid publicering äger skribenten inga aktier eller andra finansiella instrument i G5 Entertainment. Besök vår aktieguide för att hitta fler intressanta gamingbolag.