Stefan Lampinen är grundare av det UK-baserade bolaget Game Advisor Ltd som också har verksamhet i Sverige. Game Advisors tanke är att guida och hjälpa bolag inom gaming eller esport med frågor som kan dyka upp under företagets utveckling – med allt vad det innebär. Stefan anses vara en del av ursprungsfigurerna till att den svenska spelindustrin, dels har lyckats så bra internationellt, men också att svenska bolag har så god renommé utomlands. Under sina år har Stefan bland annat jobbat med Mojang, Electronic Arts och Microsoft. För sin långa och trogna tjänst i branschen har Stefan mottagit priset “lifetime achievement award” av Nordic Games Industry 2008 – och nu har Gamingaktier.com nöjet att få publicera en intervju med honom!
Som utlandssvensk i många år är det säkert många av våra läsare som inte känner till dig. Kan du berätta lite om hur du kom in i gamingindustrin och vad du gjort under dina år i branschen?
Oj, det blir ett långt stycke. Jag såg tidigt, redan 1988, att Nintendo och TV-spel är vad som gäller och skulle bli stort. Jag kontaktade BRIO och bad dom att ge mig chansen för att övertyga dom om att satsa på SEGA, detta gav oss agenturen 1990. Efter en succé med Mega Drive blev jag sedan kontaktad av Electronic Arts (EA) som erbjöd mig att starta upp EA Norden. På den vägen blev det sedan ut i Europa som Vice President för EA 1999. 2005 blev jag kontaktad av Microsoft för att lansera Xbox 360 i Europa, ännu ett drömjobb. Jag har också haft möjlighet att driva min egen advisory business (från 2010) med många intressanta kunder/klienter, bl.a. Minecraft och Bethesda. I slutet av 2011 blev jag överraskad då Warner Bros HQ hörde av sig och sökte en ny VD i Norden med betydande internationell erfarenhet. Efter en 52-timmars trip till Hollywood så var jag klar för att starta med kort varsel. Stora förändringar var runt hörnet för branschen, med digitalt distribution däribland Netflix och HBO’s lanseringar. Mitt ansvar var att anpassa Warner Bros till nya tider d.v.s spel, film, TV-shower och så vidare. Sedan 2015 är jag tillbaka i min egen verksamhet som fokuserar på “advisory, business intelligence och introductions”.
Vilket är det roligaste jobbet du har haft?
Det är svårt att säga då jag har haft tur med flertalet roliga jobb, men det får bli en delad första plats för BRIO när vi lanserade SEGA Mega Drive 1990 samt uppstarten med Electronic Arts i Norden 1995. Vi testade nya saker, samarbeten och marknadsföring. Entusiasmen var enorm från alla inblandade inklusive kända ishockeyspelare (Se bild nedan med Mats Sundin) och fotbollsspelare. SEGA var först med hjälmreklam i elitserien 1994 och Peter Forsberg hjälpte oss även med NHL-spelet när jag började på EA. Peter var “pack player” globalt, det vill säga på omslaget.
Vilka är det vanligaste problemen som bolag vill ha hjälp med när de kontaktar dig?
Större bolag och investerare vill att vi ska bedöma ledningsgruppens och VD:ns kapacitet för att växa snabbt samt hantera förändring. Ibland lite djupare frågor såsom personlighet och historik – men dessa uppdrag återfinns nästan alltid utanför Norden. Startups och mellanstora bolag behöver ofta hjälp med att förstärka affärsplanen, investerings memorandum och förslag på olika publishers. Med jämna mellanrum hör företag av sig och behöver assistans med introduktioner på chefsnivå i bolag såsom: EA, Microsoft, LEGO, Paradox och flera japanska bolag.
Du har tillbringat mycket tid med utländska bolag inom industrin – ser du några tydliga utmärkande skillnader mellan utländska och svenska bolag?
Ja, svenska bolag lyfter fram teamet mer och de är ofta fler personer i möten. Jag tycker att svensk affärskultur har mycket gemensamt med den japanska motsvarigheten: ödmjukhet med självförtroende och båda kulturerna gillar möten. Med Microsoft hade jag nöjet att få lansera Xbox 360 först i Europa som ansvarig för försäljning och sedan som VD i MEA och CEE regionen samt Ryssland. Otroligt spännande samt att det var fantastiskt för mitt nätverk i länder med kraftigt tillväxt.
Finns det några trender du håller ett extra öga på i framtiden? Något du tror särskilt mycket på?
Ett stort och intressant uppdrag var som rådgivare till HTC Vive och deras kontor i Taiwan. Där kom jag i kontakt med Europas största arkadhallar, VR och esportscenter. Jag håller mig uppdaterad och kikar på nya innovationer och intäktsmodeller. Inom traditionell gaming och esport bevakar jag nya plattformar som Epulze, Rankone och Lurkit.com här i Sverige. Det ska även bli intressant att följa Konami och deras nysatsning inom esport med Pro Evo, efter år med total FIFA dominans. Men mesta tiden är det de traditionella delarna som publishing och samarbetsavtal inom TV- och PC-spel som jag följer.
Om vi vänder på frågan, finns det något du tror kommer att floppa? Ser du några bubblor i dagsläget?
Cloud streaming kommer fortsatt ta längre tid för att på allvar kunna påverka branschen och min känsla är att Xcloud är de som är bäst positionerade för tillfället. En liten minibubbla kan även vara förväntningarna på esport på kort sikt. Affärsmodellen behöver utvecklas och en del jämförelser med traditionell sport är delvis missvisande, exempelvis antalet åskådare. Dock så är det ingen tvekan om att denna sektor växer snabbt och jag tillbringar mycket tid med detta nu.
Intresset för esport har exploderat och fortsätter att växa i rask takt, framförallt i Asien. Hur ser du på esportens framtid?
Väldigt spännande, men intäktsmodellerna och ekosystemet behöver finslipas. Totalt sett inom hela gamingsektorn så är det fortfarande en liten kategori (mindre än 3%). Jag befinner mig just nu i Singapore och tittar man på South East Asia, så är detta den regionen som är den snabbast växande del i världen för gaming men i synnerhet esport.
Numera lägger du mycket tid och energi som rådgivare åt bland annat mindre bolag och startups. Vad tycker du är de största fallgroparna dessa tenderar att hamna i? Har du några råd till mindre bolag som vill växa?
Ofta är strategi och affärsidé kortsiktig. Jag hjälper dem istället att lyfta blicken och se på de nästkommande 3-4 åren. Några viktiga råd är att se hur de kan kunna klara av att skala upp till exempel 100 miljoner i omsättning. Tänka produkt och affärsidé samtidigt, samt vara noga med val av investerare, rådgivare och framtida styrelse. Jag är imponerad av flera svenska startups som tänker globalt från dag ett.
Sist men inte minst, vad är dina bästa tips till våra läsare som gillar att investera i gaming och esport? Något man bör se upp med? Något specifikt att leta efter?
Haha, det överlåter jag till er. Ni har bra koll på läget. Men en bra koll på värdekedjan är fortsatt viktig, exempelvis inom esport så kommer det att behövas nya IP’s där intäkterna och beroendepositionen ändras något.
Vill ni kontakta Stefan hittar ni honom på hans hemsida eller mail: stefan@gameadvisor.se