Gamingaktier

  • Gamingaktier
  • Aktieguide
  • Gaming
  • Esport
  • Streaming
  • Ordlista
  • Gamingnyheter
  • Blogg
fredag, 12 juni 2020 / Published in Intervju, MAG Interactive, Mobilspel

Intervju med Olle Landin, skaparen av Quizkampen

Olle Landin Quizkampen Quizduel

Kan du med att berätta lite om vem du är och vad du har pysslat med genom åren?
Mitt namn är Olle Landin och jag är en av fyra grundare bakom FEO Media som mest är kända för att ha skapat mobilspelet Quizkampen. År 2017 skulle vi sedermera sälja både spelet och företaget till MAG Interactive. Idag driver jag även podcasten Spelskaparna där jag genom åren intervjuat över 100 personer från den svenska spelbranschen.

 

Vad tror du det var som låg bakom Quizkampens framgång?
Det låg rätt i tiden, vi fick till en design som var så enkelt att mormödrar kunde spela och till skillnad från många andra konkurrenter gav vi frågorna den kärlek dom förtjänade. Från början hade vi inget kapital för att göra marknadsföring och då passade det bra att spelet i sig var byggt på virala mekanismer där man vill bjuda in och spela tillsammans med sina vänner. Mycket av kringliggande funktioner var byggda för att antingen vilja dela med sig av appen till andra eller för att se till att en användare kom tillbaka till appen och fortsatte spela.

 

Vad fick er att sedan sälja FEO Media till numera börsnoterade MAG Interactive?
Vi fyra grundare hade jobbat tillsammans med att bygga upp företaget under 7 år och hade redan uppnått och passerat de målsättningar vi satt från starten. Vi hade gått från 4 till 50 personer och över 100 miljoner användare. Det var verkligen inget enkelt beslut, men det kändes helt enkelt som ett bra tillfälle att avsluta resan på. Det gjorde mycket att MAG kändes som det perfekta hemmet för Quizkampen, vi hade blivit uppvaktade av andra aktörer genom åren där det inte kändes rätt. Svårast var helt klart att stå för beslutet gentemot de anställda, det kändes som ett svek. Jag är såklart även nyfiken på hur det hade gått om vi exekverat på de framtidsplaner som vi hade för företaget innan vi gick in i försäljningsprocessen. I slutändan står jag ändå för vårt beslut och tycker att det var rätt sak att göra vid tidpunkten.

 

Kan du berätta om det roligaste/tokigaste minnet från tiden ni hade med Quizkampen?
Oj, oj, vilken svår fråga, det finns så mycket att ta av! Allra roligast var nog det faktum att vi blev ett otroligt internationellt företag eftersom hjärtat av vår produkt var frågor skräddarsydda för olika språk och marknader. Detta innebär lyxen att få lära sig om många länder och det uppstod en tradition av att ta med sig godis och bakverk från sina respektive hemländer. Så jag har mumsat i mig rysk choklad, mexikanskt chiligodis och japanska delikatesser. Det var inte heller brist på absurda ögonblick, men frågan är om inte det som tar priset att ett helt avsnitt av den indonesiska sitcomen Tetangga Masa Gitu (avsnitt 367) fick som huvudhandling att mannen i familjen spelade vårt spel Duel Otak som en besatt. Det var ett tecken på att vad vi skapat hade vuxit sig så stort att det hade fått totalt oöverskådliga konsekvenser.

 

Efter det att ni sålde, vad stod på agendan då?
Allra först blev det en välbehövlig paus där jag passade på att resa och se världen. Sedan dess har jag botaniserat runt och engagerat mig i spännande projekt i spelbranschen, just nu jobbar jag med spelet Fancade – ett spel där man kan spela tusentals spel som är skapade av användarna själva. Alla spel är skapade med mobilen. Spelutvecklaren Martin Magni har ensam byggt upp spelet och dess editor under fyra års tid. Det är ett otroligt ambitiöst projekt med enorm potential. Jag hoppade på projektet förra året och vid Valborg i år släppte vi version 1.0. Vi har nu över 2 miljoner användare och det växer för varje dag.

Fancade game

 

Vad är det svåraste med att skapa ett framgångsrikt mobilspel?
Idag kommer det ut så otroligt många spel så det är verkligen en utmaning att nå ut genom bruset. Ofta räcker det inte bara med att ha ett roligt och bra grundspel utan många företag lägger mycket tid på att få upp intäkter per användare och få ner priset per köpt användare. Där man hamnar i ett läge att man hela tiden kan putta in pengar till marknadsföring. Det är mycket arbete och kräver, utöver att vara duktig på game design, kompetens inom marknadsföring, dataanalys och att hela tiden anpassa sig efter en föränderlig marknad. I nuläget jobbar jag som sagt med Fancade tillsammans med Martin Magni och jag är glad att det är ett spel som faktiskt är så unikt att det kunnat nå ut – utan betald marknadsföring. Det är fortfarande viktigt att få till all den kringliggande funktionaliteten, men Martin har en otroligt stark kärna som det successivt går att bygga ut från. Istället för ett företag som utgår från ett match 3 och då istället direkt måste konkurrera med all kringliggande funktionalitet.

 

Är det lättare eller svårare att idag skapa ett framgångsrikt spel gentemot för 10 år sen?
Det är mycket svårare idag, i takt med att spelmotorer som Unity och Unreal har utvecklats har det gjort det mycket enklare för flera att göra spel. Samtidigt har etablerade företag förfinat sin teknik för att göra billig user acquisition i kombination med att höja sin intjäning per användare. Så en ny utvecklare utan kapital har det tufft.

 

Du driver också podden Spelskaparna. Berätta lite om podden och varför du började med den?
Spelskaparna är en podcast där jag intervjuar personer från den svenska spelbranschen, alltifrån grafiker och programmerare till producenter och företagsledare. Jag började med den för att jag kände att det var någonting som jag själv gärna hade lyssnat på när jag var grön i branschen. Tidningar och bloggar skrev mycket om spel, men inte mycket om hur det gick till bakom kulisserna. Det är också väldigt kul att komma ut och se olika spelstudios och höra alla spännande historier från branschen.

Olle Landin spelskaparna

Bildkälla: http://retrospelsfestivalen.se/nyhet/kulturnytt-i-p1-besokte-retrospelsfestivalen-2018/

 

Om man är intresserad av investeringar inom spel, rekommendera 3 avsnitt ur podden med en kort motivering?

#71 Nextgen-Special

Ett avsnitt med intervjuer av tre spelutvecklare som alla är under 20 år. En liten inblick i vilka personer som kan komma att dyka upp i industrin om några år.

#23 Brjann Sigurgeirsson

Brjann var “bara” VD för Image & Form vid inspelningen, sedan dess har företaget omformats i flera led och sedan slutet på 2019 är han VD för koncernen Thunderful Group med över 160 medarbetare. Ett företag att räkna med i framtiden!

#88 Patrick Rose

Många av de börsnoterade bolagen lägger mycket krut på hur man får till en hög monetisering på sina spel. I det här avsnittet förklarar Patrick vad det innebär när man designar ett spel.

 

Investerar du själv något i branschen idag? Om ja, vad tycker du är mest intressant? Om nej, varför?
Jag investerar som regel bara i projekt som jag känner att det finns potential för synergieffekter om jag går med. Jag gillar företag i tidiga skeden, vilket såklart innebär hög risk. Eftersom jag jobbar med den höga risken i min egen verksamhet exponerar jag mig hellre mot andra branscher om det handlar om börsen.

 

Vid publicering äger Pokertrader äger i Mag Interactive. Övriga skribenter äger vid tillfället inga aktier i bolaget.

Avanza

What you can read next

Gästinlägg: Nordnets intervju med Pokertrader
Interview with Nitro Games – esports update
Spaningar från världens största spelregion: Kina (del 1)

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow Gamingaktier Twitter

Fler blogginlägg

  • Uppdateringar i Aktieguiden

  • Netflix-bud + ett nytt bolag

  • Intervju med Stefan Wikstrand – CFO på G5 Entertainment

  • Sony köper Bungie – Console Wars incoming?

  • Microsoft lägger bud Activision Blizzard

Avanza

KONTAKTA OSS

info(at)gamingaktier.com

Follow Gamingaktier Twitter

SENASTE BLOGGINLÄGGEN

  • Uppdateringar i Aktieguiden
  • Netflix-bud + ett nytt bolag
  • Intervju med Stefan Wikstrand – CFO på G5 Entertainment
  • Sony köper Bungie – Console Wars incoming?
  • Microsoft lägger bud Activision Blizzard

LÄNKAR

  • Aktieguide
  • Gaming
  • Streaming
  • Esport
  • Ordlista

Sidan innehåller annonslänkar till våra samarbetspartners, t.ex. Avanza Bank. Om du blir kund via dessa länkar kan vi få en provision genom ett annonsnätverk. Se vår integritetspolicy.

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och du bör inte investera pengar du inte har råd att förlora. Rådfråga alltid din bank innan en investering om du känner dig osäker på något. Gamingaktier är endast tänkt att vara inspiration till intressanta idéer och det som har publicerats här ska inte ses som rådgivning. Marknaden och bolagen förändras ständigt och det vi publicerar kan bli inaktuellt över tid, så läs alltid bolagens egen kommunikation och redovisning innan ett investeringsbeslut. Om ni hittar ni något faktafel får ni gärna höra av er till oss, så rättar vi det omgående. Tack!

© 2022 - All rights reserved - Sitemap

TOP
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.OK