Gamingaktier

  • Gamingaktier
  • Aktieguide
  • Investera i Gaming
  • Investera i Esport
  • Ordlista
  • Gamingnyheter
  • Blogg
torsdag, 31 januari 2019 / Published in Finans

Pokertraders trender 1.0

pengar brinner

För er som klickat er in hit och nu letar efter en anmälningsknapp till vad ni tror kan vara facit för hur man ska handla aktier i uppåtgående trend och alltid lyckats sälja på toppen – kommer jag att göra er besvikna. Det finns ingen anmälningsknapp och än mindre ett evenemang MEN det fina med det här är att det heller inte finns en kursavgift på kanske 6,000kr eller så – ja ni läste rätt! Mitt första råd till er blir istället att gå ner till närmaste ICA och köp en utgången müslibar till extrapris. Nu är ni redo med energi inför läsningen och har kvar 5995kr att stoppa in på en ISK eller kapitalförsäkring, genialiskt!

Min tanke med det här inlägget är att beskriva lite hur min egen process har varit för att lära mig saker om börsen. Det finns otroligt mycket gratis eller billig information där ute. Jag hatar egentligen att använda termer som ränta-på-ränta – det får en att låta som en gammal gubbe. Men det fungerar även på mindre kapital, vilket uppenbart många verkar sakna förståelse för. Gå in på valfritt forum av ett populärt “problembolag” – det kryllar av oerfarna personer.  Dit jag vill komma är egentligen att man ska fundera både och två gånger innan man antingen spekulerar sina tusenlappar, likt ett kasino, eller ger dom till personer som påstår guld och gröna skogar genom aktiekurser.

 

Utmaningen

För min egen del har läsande av vad andra kloka figurer skriver varit en del i hur jag format min filosofi. För många år sen började jag t.ex. läsa Börssnacks tråd “Utmaningen”, en tråd där deltagarna en gång i månaden blir tvingade att välja ett nytt bolag. Varje deltagare skriver en längre redogörelse för varje val, bolagen måste vara ett tillväxtbolag, mid cap eller mindre och det viktigaste: LÖNSAMT. Just den här tävlingen fick mig att inse man inte behöver jaga de minsta förhoppningsbolagen utan intäkter, man kan få enorm avkastning ändå. Genom att följa dessa trådar fick man en intressant inblick i bolagen men också mer viktigt, man fick ett filter från redan duktiga investerare – vad de tittar på och vad man själv kan apa-efter. Titta bara på utvecklingen:

 

Historisk utveckling:

(2017: +59,0% Index: +9,5%)

(2016: +83,6% jmfrt +9,6%)

(2015: +99,2% jmfrt +10,5%)

(2014: +65,8% jmfrt. +11,9%)

(2013: +75,1% jmfrt. +23,2%)

(2012: +63,5% jmfrt. +12,0%)

(2011: +16,7% jmfrt. -16,7%)

 

Detta är då snittet på alla deltagare i tävlingen, som blir tvingade att byta bolag varje månad. Således misstänker jag att den riktiga avkastningen som döljer sig bakom dessa nicknames består av ännu bättre siffror. De här råden är något man skulle kunna betala pengar för, men nu råkar det vara gratis!

 

Finansbloggar

Twitterprofilen och bloggaren Nemcap, en person det finns väldigt mycket fri kunskap från. Han skriver då och då blogginlägg om sin investeringsfilosofi som är väldigt intressanta. Mycket av litteraturen som idag finns anser jag inte vara perfekt riktad mot de som faktiskt läser den. Många böcker propagerar exempelvis för att man ska äga 50 bolag, alla på large cap med 5 “kryddor”. Problemet är att dina så kallade kryddor allt som oftast inte kommer göra någon som helst skillnad. Varför inte istället lägga lite tid på att lära sig sina bolag utan och innan  – och ha en högre vikt med dina “kryddor”? En strategi med 50 större bolag är enbart en större nödvändighet om du är en fondförvaltare eller snuskigt jävla rik. Jag misstänker att du som läser det här är varken eller – no offence.

Någon gång uttryckte sig Nemcap runt att man inte vill bli rik när man är gammal, vilket fick mig att fundera en hel del runt det. Det verkar ligga någon allmän sanning där ute att det är fel att ha hög viktning i enskilda bolag, men sanningen är att det mest sannolikt är den enklaste vägen att överavkasta. Det kräver givetvis en hel del av dig som investerare,  där du behöver veta vad du ger dig in på. Men folk tenderar att tro att risk är något fult och dåligt. Sen ska man också understryka att det inte finns ett rakt streck mellan hög risk = hög avkastning. Vidare verkar det också finnas en tro att man är skyddad från risk bara för man investerar i large cap, vilket heller inte är sant.

Så vad är egentligen hög risk? Svaret på den frågan är jag för dum för att veta, men jag tror man ligger nära ett nästintill filosofiskt svar om det ens finns något. Att ta risk i lägen när du har oddsen på din sida har jag levt på i 10 års tid. Många skulle nog utifrån tro att det jag gjort varit extremt hög risk. Det är risk att gå över gatan, ändå gör du det varje dag – risk finns överallt, även i något som anses “säkert”.

Att veta med säkerhet när du har oddsen på din sida eller inte på börsen är naturligtvis väldigt svårt. Mycket av detta tycker jag Nemcap kokat ner på ett väldigt bra sätt i hur han investerar. Delar av bloggen handlar lite om ämnet, men bloggen som helhet är väldigt bra och innehåller många tänkvärda delar över hur man väljer att investera. Både hans och Financeamirs filosofi har min egen tagit inspiration av genom åren. Det är inte mer än rimligt att då och då ta större bets på något som ser ut att ha ett väldigt högt väntevärde, du ser ut att ha oddsen på din sida helt enkelt.

 

Finanstwitter

Twitter är en fantastisk bra källa till kunskap. Delar man med sig av lite kunskap brukar man kunna få ännu mer tillbaka. Man skapar sig ett bra kontaktnät med andra kloka personer, och som bonus finns det flera företag representerade där man kan få kontakt omgående (Paradox är exempelvis ett föredöme här).

I den djungel ett internetforum ändå är, kommer merparten som skrivs på alla forum (även Twitter) vara smörja. Lär dig att skapa ett filter för vad som verkar vara en rimlig skribent och dra sedan dina egna slutsatser utifrån detta. Det bästa tror jag är om man hittar någon som är på ungefär samma nivå som dig själv, där ni sedan kan lära er av varandra. En stor del av hela communityt runt poker i Sverige är uppbyggt runt detta, där sedan Sverige blev en av världens bästa nationer i spelet.

Med det sagt tänkte jag avsluta första delen i denna serien, som jag har någon typ av baktanke att kunna bli ett återkommande inslag om ni läsare finner innehållet intressant.

 

Är ni intresserade av att läsa mer om Nemcap, har vi tidigare publicerat en intervju med honom: https://gamingaktier.com/intervju-med-nemcap/

Är ni mer intresserade utav “utmaningen” hittar ni summeringen för 2018 nedan. Annars kommer en ny tråd varje månadsslut med nya val med motiveringar från deltagarna.
Utmaningen 2018

Avanza

What you can read next

Interview with CEO Vlad Suglobov and G5 Entertainment
Intervju med Erik Sprinchorn & Carl Armfelt – TIN Fonder
Aktietips: En guide för att börja med aktier som nybörjare

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow Gamingaktier Twitter

Fler blogginlägg

  • Förvärvsbubblan(?)

  • VD-Intervju med Matti Larsson på Zordix

  • Intervju med Kristoffer Lindström (fd Redeye)

  • Intervju med Olle Landin, skaparen av Quizkampen

  • För- och nackdelar med onoterade aktier

Avanza

Intresserad av att synas på gamingaktier.com? Kontakta oss på info(at)gamingaktier.com

Sidan innehåller annonslänkar till våra samarbetspartners, t.ex. Avanza Bank. Om du blir kund via dessa länkar kan vi få en provision genom ett annonsnätverk. Se vår integritetspolicy.

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och du bör inte investera pengar du inte har råd att förlora. Rådfråga alltid din bank innan en investering om du känner dig osäker på något. Gamingaktier är endast tänkt att vara inspiration till intressanta idéer och det som har publicerats här ska inte ses som rådgivning. Marknaden och bolagen förändras ständigt och det vi publicerar kan bli inaktuellt över tid, så läs alltid bolagens egen kommunikation och redovisning innan ett investeringsbeslut. Om ni hittar ni något faktafel får ni gärna höra av er till oss, så rättar vi det omgående. Tack!

© 2021 - All rights reserved - Sitemap

TOP
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.OK