Kan du börja med att berätta lite om dig själv och vad du gör en “vanlig” dag på Stillfront?
– Ja, det finns knappt några vanliga dagar på Stillfront. Mina dagar ser mycket olika ut. Jag lägger en stor del av min tid på att driva själva affären och det operativa. För att ge ett konkret exempel kan det vara att bolla frågor mellan ansvarig på studion om hur man ska göra med t.ex. en lansering av ett spel gällande marknadsföring. Ibland kan jag vara väldigt djupt involverad i en sådan process och ibland funkar det alldeles utmärkt utan att jag behöver dra i enstaka aktiviteter. Utöver detta lägger jag en stor del av min tid på att möta befintliga och potentiella aktieägare.
– Med Stillfronts strategi är det uppenbart att jag också lägger mycket tid och energi på M&A-arbetet. Det handlar mycket om att screena fram intressanta objekt och efter att vi filtrerat ut guldkornen väntar en lång rad samtal och möte med bolagen vi följer.
Vi går ut hårt direkt och börjar med det senaste förvärvet, Goodgame Studios. Kan du berätta lite om hur affären kom till och varför ni anser att det var ett bra köp?
– När vi köpte Goodgame fick jag ett samtal av ägarna, bröderna Wawrzinek, i juli månad förra året. De hade hört talas om oss på flera olika sätt men framförallt känner de vår studio Bytro Labs mycket väl, som också är etablerade i Hamburg. Goodgame hade sett att Bytro utvecklades mycket väl under åren inom Stillfront koncernen, men också sett vad Stillfront i sig själv hade blivit. Därefter började vi en ganska intensiv period med samtal där vi pratade om hur vi ska bygga bolag, vad vi tror på i termer av strategier och entreprenörsfilosofier. Där märkte vi ganska snabbt att vi tänker väldigt lika och vi började på riktigt överväga att slå ihop våra bolag, vilket sedermera också blev verklighet ca 5 månader efter den initiala kontakten.
– Styrkorna i Goodgame är ett fantastiskt marknadsföringsteam och en oerhört stark portfölj av produkter som är lönsamma. Emipre är ett av de största strategispelen som någonsin gjorts, oavsett plattform eller territorium. Det är sådana tillgångar som är svåra att skapa, men samtidigt såg Goodgame att Stillfront Classic också hade tillgångar att bidra med. För att nämna något så hade vi t.ex. expertis runt cross-platform och HTML5, så sammanslagningen var ömsesidigt gynnsam även fast Goodgame var betydligt större än oss då.
En gång i tiden hade Goodgame över 1000 anställda, men är idag nere på ca 250 stycken. Kan du ta oss igenom bolagets historik? På vilket sätt kompletterar ni varandra?
– Det finns ganska enkla och bra grunder till att det varit så. Goodgame var en gång Tysklands snabbast växande teknikbolag, alltså inte bara gamingbolag. De hade en helt fantastisk tillväxt och var dessutom mycket lönsamma. De var en riktig superstar på Europas tech-himmel. Deras vision drogs igång i en källare helt utan VC-pengar med drömmen att bygga ett av Tysklands största spelbolag. Denna resa tog förvånande nog bara några år, och då ställde man sig plötsligt frågan ”vad gör vi nu”? Beslutet blev att bredda verksamheten och man tittade utanför den genre som man lyckats bli stora i, free-to-play strategispel. Nu satsade Goodgame på nedladdningsbara AAA-spel, casual games, MMO-spel – allt helt enkelt. Sammanlagt initierades runt 30 olika spelprojekt och man anställde många personer på mycket kort tid. Plötsligt tappade man fokus på det man varit duktig på tidigare och det som alltid varit kärnan i Goodgames framgång. Med facit hand var det ett stort misstag och man insåg att medicinen var att bita i det sura äpplet och gå ”back to basics”. Personalstyrkan minskades till kärntruppen av anställda och med fokus igen på online strategispel. Sedan tog det inte länge innan tillväxten började igen. Ett viktigt tillägg till storyn är att alla satsningar finansierades med eget kassaflöde.
Goodgame har, relativt sett, haft begränsad framgång med spel utanför sina “core-franchise” Big Farm och Empire. Varför tror du att det är så och hur tänker ni kring det här framåt?
– Till att börja med vill jag belysa att det under varje varumärke finns ett flertal olika produkter. Planen framåt är att fortsätta utveckla en portfölj av nya produkter under varje varumärke. Under våren har vi dessutom gjort deras teknikbas mer lik den vi har i Stillfront Classic – där vi fokuserar på en hög grad av återanvändning, vilket också möjliggjorde att vi kunde släppa Big Company på väldigt kort tid. Det är precis detta vi vill fortsätta göra framåt.
Med förvärvet av Babil Games fick ni en väldigt stark position i mellanöstern, bland annat med den jättelika framgången i form av spelet Nida Harb 3. Hur ser du på regionen i stort? Planerar ni att släppa fler spel som från början inte är avsedda direkt för den marknaden?
– Det är en jättebra fråga, vi tycker att regionen är väldigt spännande. Det är en stor befolkning där det finns nästan 300 miljoner arabisktalande människor som vi kan adressera (även de utanför Mellanöstern). De är välutbildade och regionen har en starkt teknikintresserad befolkning. Sen är det väl är ingen hemlighet att det finns mycket kapital i Mellanöstern, generellt sätt.
– Vidare har regionen väldigt låg konsolpenetration gentemot övriga världen, men man har däremot en väldigt hög mobilpenetration. Vi ser generellt att folk har en benägenhet och vilja att spendera pengar på mobilunderhållning, något Babil Games varit duktiga på att leverera. Snittbefolkningen är dessutom väldigt ung, betydligt lägre än i västvärlden. Så det finns flera faktorer för att marknaden är väldigt intressant idag men också på sikt.
I och med köpet av Goodgame har koncernen fått en helt ny kostym vilket också leder till att ni behöver titta på lite nya territorier för att hitta relevanta förvärv. Kan du förklara lite hur ni tänker kring förvärv framöver?
– Vi hittar hela tiden på intressanta entreprenörer och studios ute i världen. Våra befintliga spelstudios bidrar med sina nätverk och känner till “stjärnor” på många olika marknader. Vi vill hitta entreprenörer som ser fördelar med att vara en del av vår grupp. Vi bygger en decentraliserad grupp av studios där kultur och varumärke bibehålls. Stillfront vill vara med att utveckla studion till nästa steg, dela expertis inom olika frågor och göra varje studio ännu bättre och ännu mer framgångsrik.
Hur arbetar ni med marknadsföring och monitisering i era spel? Sköts det här i varje enskilt bolag eller finns det koncerngemensamma resurser för det här? Hur jobbar ni med korsförsäljning?
– Vi tror på decentralisering som modell, annars skulle vi bli långsamma, inte kunna fatta bra beslut och vara för långt ifrån produkterna. Ibland drar folk slutsatser att man inte kan skapa synergier vid decentralisering, vilket vi inte alls håller med om. Nyligen förhandlade vi till oss rättigheterna för Nida Harb 3 globalt och innan det hade vi tagit hjälp av Goodgame för att analysera produkten. Vi fick ett utlåtande från dem och sedan kunde vi förhandla fram den slutgiltiga dealen, med mer kött på benen.
– Våra bolag byter ständigt erfarenheter med varandra, men ibland händer det att man till och med byter kod. Att dela erfarenheter har blivit något positivt och frivilligt istället för att jag som VD ska tvinga på varje enskild entreprenör att man ”måste” göra det. Skulle vi ha den approachen tror vi att en stor del av entreprenörssjälen kvävs. Varje studio är ansvarig för sina spel och sin resultaträkning, men där man kan få hjälp av sina systerstudios.
Om du får spekulera fritt, hur ser Stillfront ut om fem år?
– Jag hoppas att Stillfront är ett större bolag än idag. Vi har vuxit organiskt med god tillväxttakt och är självfallet lönsamt – men vi har också vuxit via förvärv som kan både vara stora och små. Vi har som långsiktigt mål att ha en EBIT-marginal på 30% och det tror jag vi uppnår.
Sist men inte minst, varför tycker du att våra läsare ska investera i Stillfront?
– Av flera olika anledningar:
Vi har en väl diversifierad portfölj både när det gäller geografisk täckning och spel för både mobil och browser. Vi jobbar långsiktigt med att skapa tillväxt organiskt och utöver detta har vi en tillväxtstrategi där vi hoppas kunna vara aktiva kommande år när branschen konsolideras. Dessutom har vi en portfölj som genererar stabila intäkter löpande.
Om vi tittar på vår position i marknaden så jobbar vi med att etablera spel som är långlivade med långa kundrelationer. Vi tycker att vi är bra rustade inom free-to-play strategispel med ett vasst maskineri för marknadsföring, distribution samt effektiv utveckling och “live op’s”. Våra betalande spelare lägger i snitt 650 kronor i månaden för våra spel. Det är få spelutvecklare runt om i världen som når upp till den siffran. Vi ser siffran som ett kvitto på att vi har en mycket stark lojalitet och stabilitet i vår kundbas och i förlängningen ett argument för Stillfront som ett spännande investeringscase.
Vi publicering äger både Pokertrader och Tale aktier i Stillfront. Länkar till Avanza Bank är så kallade affiliate-länkar.