Många läsare känner säkert redan till vem du är, men för de som inte vet, kan du berätta lite mer om vem du är och hur du hamnade på Redeye som bl.a. gaminganalytiker?
Jag är en bit över 30, gift och tillsammans har vi ett barn. Jag började min karriär på Swedbanks telefonbank när jag var 19. Jag är grov investerings- och företagsnörd utan egentligen andra intressen (förutom att spela lite spel och familjen). Jag har varit på Redeye i lite över sex år som techanalytiker med fokus på bland annat Gaming, iGaming, SaaS och Fintech. Man kan sammanfatta det med att jag gillar att kolla på bolag med digitala affärsmodeller. Innan det arbetade jag som junior aktieanalytiker på Swedbank samt aktiemäklare. På Redeye har jag haft en mängd olika ansvarsområden, allt från att suttit i vår invetseringskommitté till analyschef för att hjälpa till i growth-teamet för vår digitala premiumprodukt. Senaste nyheterna i min karriär att jag har blivit rekryterad som Chief Strategy Officer till ett bolag inom lead-marketing som heter Game Lounge (dotterbolag inom Cherry koncernen). Arbetsuppgifter kommer handla om M&A och etablering inom nya vertikaler, en rolig utmaning för mig! Jag kommer fortsätta vara aktiv på Twitter m.m. kanske i ökad utsträckning än förut och prata investeringar samt bolag. Jag tror denna förändringen kommer ha stor nytta för mig som investerare, dvs att sitta i en ledande operativ roll på ett snabbväxande techbolag.
Du har i yngre dagar haft ett stort intresse för spel. Kan du berätta lite hur det såg ut? Spelar du idag?
Jag har haft konsoler sedan Nintendo 8-bit/NES och har alltid haft spelande som hobby. När PC kom in i hemmet med hyfsat internet började jag och min bror spela olika MMORPGs. Jag har spelat Runescape Classic (var en av de högst lvlade i Sverige som så kallad Pure), EverQuest, Guild Wars, EVE och många fler. Men mest tid la jag nog på WoW med tusentals timmar spelade. Mina timmar jag la ner i ungdomen på spelande har hjälpt mig mycket när jag kollar på bolag inom branschen.
Idag blir det mest spelande på PS4 (snart 5) tillsammans med min 8 åriga son, vi spelar många typer av spel och jag kan stolt (eller?) säga att jag nådde lvl 130 förra säsongen på Fortnite.
Vad tycker du är dom viktigaste komponenterna när du tittar på ett gamingbolag för en eventuell investering?
En av de intressantaste delarna av att investera i gaming är att det är en mängd mjuka faktorer som spelar väldigt stor roll. Dessa mjuka faktorer går inte att läsa sig till i en årsredovisning. Jag tänker på företagskultur, kreativ frihet, utvecklingsmetoder, styrkor i varumärken, gaming-community-följare med mera. Jag vill ha stor decentralisering i ett gamingbolag där kreatörerna och inte ledning står för det slutgiltiga beslutet hur ett spel ska se ut och när det ska släppas. I övrigt måste det också finnas en businesskomponent i bolag, dvs det handlar inte bara om att släppa ett nytt spel utan också bygga företaget vidare. Så en kombination av decentraliserat vad det gäller själva spelutvecklingen, men samtidigt stora idéer och visioner hur bolaget ska växa och bra kapitalallokering. Jag tycker Embracer Group med Lars Wingefors, som jag haft nöjet att lära känna väldigt väl under min tid på Redeye, är ett praktexempel.
I övrigt läggs det självklart in en värdering i resonemanget. Personligen har jag i alla fall gjort mina bästa affärer i tillväxtbolag där värdering inte kanske direkt varit uppenbart låg, men helt ok. Självklart lägger jag också stor vikt i att ledning och styrelse har rejäla aktieinnehav. Jag menar om de som faktiskt kan företaget bäst inte äger aktier, varför ska jag göra det då?
Vad avskräcker dig?
Bolag som har väldigt få intäktsströmmar och där dessa börjar bli med åren. Företagskulturer där inte misstag inte accepteras och det känns väldigt toppstyrt eller att det inte finns ett riktigt affärstänk. Jag försöker även undvika pre-launch bolag som inte har testat deras spel-hypoteser i någon skala samt bolag där man märkt att värderingen hänger mycket på uppblåsta förväntningar på enskilda spelsläpp.
Gaming är en speciell bransch att investera i då transparensen är så pass stor med publik information såsom försäljningslistor. Vilka “verktyg” gillar du bäst själv?
Inom mobilt blir det ju att man kollar på tex App Annie, annars Steamspy, Steamdb, Gamstat, Metacritic för reviews, Google Trends, Google sökvolym med flera. Jag gillar även TIN-fonders nya analysverktyg, mer sådant behövs verkligen! En av de saker jag gillar med att investera i gaming är att om man lär sig kolla på rätt ställen kan man få en fördel mot marknaden då det mesta sker digitalt och “spår” lämnas. För mig handlar det alltid om att försöka vara steget före marknaden när man investerar.
Hur tror du att Corona har förändrat branschen?
Jag tillsammans med min kollega (föredetta) Tomas Otterbeck skickade tidigt ut en rapport kring effekter på gaming-bolagen, där de flesta har fått se en stark uppgång i efterfrågan på deras tjänster. Jag tror att Corona har accelererat den digitala utvecklingen i samhället och att fler introducerats till bland annat gaming, det tror jag är här för att stanna. Sen kan det nog finnas större effekter som att somliga bolag anammar mer “remote work”, vilket leder till ny kostnadsstrukturer och förändringar i arbetsmetoder.
Har du någon åsikt om esport? Kan det bli något “på riktigt” även för oss som investerar?
Esport är en mycket intressant tillväxtbransch, jag själv tycker det är mycket underhållande att titta på gaming och tror att det bara kommer bli större. Som i alla nya typer av branscher så tar det tid innan vem/vilka vinnarna bli. Min tes är att spelutvecklarna (ägarna av IPn) har mest att vinna, tillsammans med de som levererar tekniken och äger plattformarna. Det kommer självklart också finnas ett antal lag som blir framgångsrika då lagen omvandlas till ett typ av varumärke. Men tittar man på traditionell sport så finns det ju ett antal storklubbar som nog gjort sina ägare mycket nöjda, men mer aktievärde har skapats runt om sporterna med olika typer av leverantörer eller ägande av sändningsrätter. Jag har träffat ett antal bolag inom detta där Challengermode känns som bland de mest intressanta (i Sverige).
Om du bara får äga ett bolag i 10 år, där du inte sälja, vilket hade det blivit? (behöver inte vara gamingbolag)
Jag försöker själv tänka i de banorna, att bara investera i bolag där det vore okej att börsen håller stängt under 5-10 år. Mitt största privata innehav är Embracer Group och jag tror om 10 år kommer bolaget vara långt större än vad det är idag, så de blir mitt val.
Vilket spelsläpp under 2020 ser du mest fram emot som gamer och som analytiker?
Marvels Avenger’s och Spider-Man: Miles Morales (räknas ju ändå typ till 2020) kommer bli en riktigt hit här hemma med grabben. Kommer bli grymt att äntligen testa Cyberpunk 2077. Jag tycker också det ska bli kul med Biomutant (som kanske kommer under 2020 eller tidigt 2021), jag har faktiskt testat spelet flera gånger och pratat många gånger med Stefan Ljungqvist (Art & Creative Director på Experiment 101). Det jag kört hittills har helt klart både varit imponerande och underhållande.
Det vore en känsliga fråga att besvara vem som är den bästa gaminganalytikern hos Redeye så vi sparar på den… Men vem är bäst på tv-spel på kontoret?
Eftersom jag nu slutar kan jag helt klart säga att Tomas Otterbeck är den bästa gaminganalytikern på Redeye och enligt mig Norden. Skämt åsido, det det var han nog också innan jag slutade också. Tomas är otroligt duktig och påläst när det kommer till gaming, han är någon ni borde köra en intervju med också tycker jag!
När det gäller bäst på tv-spel beror det nog mycket på vilket typ av spel det är. Förutom att nästan alla på Redeye är investerings intresserade finns det många som gillar gaming. Men mellan mig och Tomas så får jag nog sorgligt nog erkänna att han har mer “skill” än mig på de flesta spelen, speciellt på Nintendo.
Vid publicering äger @Pokertrader aktier i Embracer Group. Övriga skribenter äger inga aktier i de bolag som omnämns här i texten.