Många av våra läsare känner säkert till er sedan tidigare, men kan ni börja med att lite kort presentera vilka ni är och vad ni har för bakgrund?
Erik: Jag har arbetat i fondbranschen i snart 25 år. Började som analytiker på Swedbank Robur 1995 och tog efter tre år över förvaltningen av småbolagsfonder. Under 2000 flyttade jag till San Francisco för att arbeta som analytiker på SEB. Fick där tillfälle att bevittna en bubbla som sprack samtidigt som jag fick en bred inblick i Silicon Valley och hur ekosystemet där fungerar. Efter att ha flyttat hem med familjen började jag på Alecta 2004, där jag förvaltade en europeisk aktieportfölj. 2007 startade jag tillsammans med Carl fondbolaget Arbor Asset Management inom Brummer & Partners, där vi förvaltade en europeisk aktiefond och en marknadsneutral hedgefond. Hösten 2011 kom jag tillbaka till Robur och tog över förvaltningen av småbolagsfonder, både bredare svenska och nordiska portföljer och en nischad på teknik. 2014 lyckades Carl och jag återförenas och arbetade tillsammans fram till att vi slutade runt årsskiftet 2018/19. Vi hann också starta en helt ny fond, Microcap, under 2017.
Carl: Jag började på Brummer & Partners som aktieanalytiker och senare förvaltare. Precis som Erik har jag även jobbat ett par år på säljsidan på Credit Agricole Cheuvreux samt Nordea. Det har varit en långsiktigt mål att arbeta som förvaltare och därför var det väldigt kul att få chansen att jobba med Erik igen på Robur 2014. Ända sedan jag började jobba med förvaltning för över tio år sedan har drömmen att starta en egen fond och det känns därför väldigt kul att vi kommit igång.
Hur kom det sig att ni lämnade Swedbank Robur och grundade TIN Fonder?
– Vi hade enormt roligt ihop och trivdes bra, inte minst med alla smarta och trevliga kollegor på Robur. Det krävs så oerhört mycket för att göra ett bra jobb och därför känns en fristående struktur som rätt steg för att fortsätta resan.
– Möjligen kan vi också bli ännu mer engagerade i att försöka stödja det lokala nordiska ekosystemet inom viktiga nischer. Att göra vår del i att få fler intressanta bolag på nordisk börs och sträva efter att de fina bolag som finns där ska bli kvar.
Kan ni berätta lite om hur er investeringsprocess ser ut, från att ni får upp ögonen för ett bolag till det att ni till slut trycker på köpknappen?
– Den stora majoriteten av intressanta innovativa bolag har vi ju kontinuerligt haft ögonen på under flera år. Men det kommer ju ständigt nya. Vad som ofta intresserar oss är bolag vars affärsmodell inte har något bäst före-datum och där vi kan se en lång duration i ekosystemet runt omkring.
– Vi brukar säga att vi aldrig gör några prognoser, i alla fall inte detaljerade kvantitativa sådana. Om ett bolag är rimligt prissatt på de vinster som de presterar här och nu och potentiell tillväxt därmed inte värderas högt – då blir vi nyfikna. Vi spenderar mycket tid på att lära oss så mycket som möjligt om bolagens produkter och tjänster, deras kunder, leverantörer och konkurrenter.
Er första fond, Core Ny Teknik, kommer med ett liknande DNA som er tidigare förvaltade fond hos Swedbank Robur. Kan ni berätta lite kort om fonden och vad vi kan förvänta oss i form av sektorer och bolag?
– Fonden Core Ny Teknik kommer ha en karaktär man känner igen. Huvudfokus för fonden är mindre, nordiska innovativa bolag. Minst 70% kommer placeras i Norden, i övrigt har fonden et globalt mandat.
– Fonden investerar i teknik och hälsa med tyngdpunkt i tre subsegment: mjukvara, medicinteknik och digitala varumärken. Vi tror fonden kommer ha 40 – 60 bolag över tid.
Ni har alltid propagerat för att gaming är en intressant bransch som är här för att stanna. Vad är era allmänna åsikter kring gaming som sektor och hur tror ni att branschen ser ut om fem år?
– Dataspel är i slutskedet av en mycket positiv transition som inleddes för cirtka tio år sedan. Två större trender, digital distribution och självförläggande, har gjort att mindre utvecklare kunnat adressera en mycket större andel av totalvärdet av varje givet spel. Branschen är ju inte ny – redan för 20 år sedan fanns flera noterade bolag och vissa spel (tänker framför allt på Civilization från Take Two) har 30 år på nacken. Men tack vare digital distribution kan mindre utvecklare som förlägger ett spel själv ta 70 procent av värdet mot tidigare kanske 10 procent.
– Efter flera initiala solskenshistorier har vi sett den naturliga utvecklingen i en marknadsekonomi där förutsättningarna förbättras: ökad konkurrens. Steam har översvämmats av indie-spel och har själva, som tidigare kvasimonopolist, fått se konkurrens från andra plattformar. Så vattnet är inte lika varmt och skönt längre utan mer ljummet med ömsom positiva och negativa trender.
– Det vi sett framför oss en tid – och en av anledningarna att vi är så förtjusta i THQ – är konsolidering. Att bolag med bevisad förmåga, en bred portfölj av uthålliga varumärken och en affärsmässig ledning ska kunna ta kommandot och förvärva mindre lyckosamma konkurrenter. Allt medan den underliggande marknaden växer på ganska bra utan några större tecken på konjunkturkänslighet.
I er tidigare fond var ni något av en ögonöppnare för många investerare när ni investerade i det polska bolaget CD Projekt Red. Vad fick er att fastna för bolaget och hur arbetar ni idag för att hitta nya “oupptäckta pärlor” inom gaming?
Erik: Vi måste vara ärliga och säga att det var lite slumpmässigt, men ändå som ett tydligt resultat av en medveten strävan och ett fokuserat intresse för sektorn. Under ett besök på dataspelsmässan E3 såg jag tre höga byggnader insvepta i marknadsföring för CD Projekts spel Gwent och blev nyfiken. Väl i deras bås fick jag sitta ned med ledningen och insåg 1) det visste verkligen vad de höll på med och 2) aktien var verkligen lågt värderad. Så låg att vi började köpa aggressivt trots att all finansiell information bara var publicerad på polska.
Carl: Det är viktigt att vi fortsätter vara nyfikna och åker runt på GDC, E3, Gamescom mm. På kontoret hittar vi inga nya idéer, där finns det mest gamla.
Vilka bolag tycker ni är hetast som investeringsobjekt just nu? Är det några case som ligger er extra varmt om hjärtat?
– Vi har ju redan pratat om THQ och varför vi gillar dem, men det kan vara värt att upprepa. Lars Wingefors och hans team har verkligen visat en unik förmåga att göra bra affärer i den här miljön. Vid slutet av dagen handlar det inte om att hitta de hetaste case, utan faktiskt bygga en stark portfölj av flera bolag.
Vad tycker ni är de starkaste argumenten för att våra läsare borde investera i Core Ny Teknik? Har ni själva investerat i fonden?
– Era läsare måste fatta sina egna välgrundade beslut. Vi investerar själva alla fria medel i fonden. Dels för att vi tror på pilotskolan, dels för att vi ser starka långsiktiga medvindar för de segment vi investerar i.
– Norden är en utmärkt investeringsregion, det är ordning och reda, bra bolagsstyrning och affärsklimat. Dessutom är nordiska bolag ”välsignade” med små hemmamarknader, bolag måste redan tidigt i sina liv börja konkurrera på global marknad, det vässar dem.
– Mindre bolag ha en stark tendens att gå bättre på börsen än stora: det är lättare att växa från en liten bas, mindre bolag har fler entreprenörer bland dem, ofta är bolag underanalyserade och till sist är mindre bolag oftare än stora involverade i företagsaffärer. Både som uppköpsobjekt och som duktiga förvärvare.
– Innovativa bolag som växer bättre än ekonomin som helhet är en annan viktig attraktionskraft, bara man kan komma in till ett vettigt pris.
Om man skulle vara intresserad att investera i fonden, hur går man enklast tillväga?
– Tittar man på vår hemsida www.tinfonder.se finns ett flertal alternativ om man vill investera. Vi har bland andra Avanza, Nordnet och SEB som distributionspartners.
Länkarna till Avanza är så kallade affiliate-länkar.