Gamingaktier

  • Gamingaktier
  • Aktieguide
  • Investera i Gaming
  • Investera i Esport
  • Ordlista
  • Gamingnyheter
  • Blogg
lördag, 28 juli 2018 / Published in Finans, Gravity

Ibland går det inte som man tänkt sig

Gravity Interactive aktie

Som rubriken antyder är det mer eller mindre bara en fråga om tid innan något går snett på aktiemarknaden, hur noga du än tycks ha tänkt igenom allt. Genom att faktiskt lägga ner tiden innan köpet och inte blint ryggat dina beslut att köpa en aktie förenklar att inte drabbas av panik. Underlaget till denna bloggen ligger i ett väldigt konkret och aktuellt exempel. Jag var en av de första att stoppa handen ner i getingboet som vi känner igen som Gravity Corp.

I mitten av sommaren trodde jag mig hittat en oupptäckt pärla i det sydkoreanska bolaget noterat i USA. Ordet oupptäckt är generellt ett begrepp som inte finns på aktiemarknaden, i synnerhet inte Norden. Men jag är nästan beredd att säga det är ett understatement i denna aktie. Det står ingen info på hela internet och ingen pratar om bolaget, trots att bolagets IP är gigantiskt i Asien där halva befolkningen i Taiwan tex spelar Ragnarok. Gravity handlades länge och väl som en netnet, alltså då under sin egen kassa. Men 2017 hände något, de släppte en version av Ragnarok på mobil (ROM) som fick bra genomslag. Vilket också syntes i rapporterna:

Gravity Interactive analys

2016 hade man intäkter på mobilt 10.524 mkrw, med andra ord en signifikant skillnad, där merparten syntes i Q417. Tre månader senare lanserade man ROM på sin hemmamarknad, Sydkorea, som också är världens tredje största marknad för Google Play. Spelet mottogs med öppnar armar och låg merparten av Q2 topp 5 på grossinglistorna.

Som redan har sagts kände ingen till bolaget, spelen eller än mindre aktien. Det gjorde mig tryggare i att aktien från årsskiftet kunde gå från 100$ ner till knappa 50$ utan nyheter. Redan på 80$ tyckte jag nedsidan borde vara ganska begränsad då bolaget handlades på väldigt låga multiplar. I synnerhet när mina grossingestimat antydde på en så stark sekventiell tillväxt och jag ansåg att bolaget i viss form har transformerats mer mot mobil än tidigare, som skulle kunna rättfärdiga högre multiplar. Men ibland blir det inte som man tänkt sig… Aktien handlades överlag väldigt irrationellt med flera dagar där den kunde gå upp/ner (oftast ner :D) 10% utan nyheter. Så jag fortsatte att snitta in mig till ett allt lägre gav, trots att absolut bulken köptes på 80$. Belöningen låg ju runt hörnet.

Gravity Interactive aktiekurs

Så kom då rapporten där intäkterna var ganska precis flat för mobildelen mot Q1, vilket givetvis var en stor missräkning för egen del. Men det fina i Gravity, som var en av grundpelarna i min investering, var att bolaget var så pass billigt från början att det inte spelade jättestor roll om intäkterna var flat och vinsten ihållande, det var ändå billigt. I Q2 visade man en ganska rejäl vinstökning mot tidigare kvartal, som också var det högsta i bolagets historia. När jag fått läsa igenom rapporten i lugn och ro trodde jag kursen skulle öppna uppåt, slutresultatet mot min egen tro blev en differens mellan 30-40%(!). Det måste vara något typ av rekord?

Slutsatsen jag vill att detta ska leda till är om man som investerare kan titta sig i spegeln efter en tid och säga att du var tillräckligt påläst om bolaget så blir utfallet i det närmaste sekundärt. Den psykologiska aspekten av detta är sannolikt svårast att tackla vid stora rörelser intradag för dina innehav. Även fast det kanske egentligen är ett köpläge i bolaget du numera ligger rejält snett i, vill du av andra skäl än logiska ut till varje pris. Oftast är det lättare för en investerare som står utanför aktien att att identifiera ett sådant läge, då han står nollställd vid sidlinjen utan personliga känslor för aktien/bolaget. Det omvända fenomenet runt detta är om ett bolag sticker iväg man haft under bevakning, då är det lätt som åskådare att drabbas utav FOMO (fear of missing out) och få för sig “attans vad bra detta bolaget går”. Även fast det inte hänt något speciellt sista tiden mer än att aktien blivit 20% dyrare. Att agerar irrationellt överlag är något utav ett gift för din avkastning.

Sen ska jag understryka att detta inte nödvändigtvis handlar om Gravity utan bolaget bara fick statuera ett aktuellt exempel. Det handlar snarare om situationerna som kan uppstå när saker inte alltid blir precis som man måla upp siffrorna i Excel för 6 månader sedan eller när marknaden agerar irrationellt. Var du bara tillräckligt påläst och hade goda grunder om varför bolaget borde stå 100% högre kommande år gör större nedgångar, likt Gravity, bara tillfälligt ont. Är du konfident i din investeringsstrategi borde man knappt dra notis av ett nederlag, vilket ofta är lättare sagt än gjort. Du kommer aldrig vara fläckfri, men så länge du bettar med oddsen i ryggen kommer du få fler rätt än fel och då får man räkna med att trampa på någon mina då och då.

 

Vid publicering äger Pokertrader1 och Tale aktier i Gravity.

Här hittar du vår översiktliga guide för hur man bäst investerar i gaming.

Avanza

What you can read next

Investeraren intervju
Intervju med Nicklas “Investeraren” Andersson
Varför alla borde ha 0% likvider på börsen
Marknadsdynamik

4 Comments to “ Ibland går det inte som man tänkt sig”

  1. CodeNCrayons says :Svara
    juli 28, 2018 at 18:16

    Väldigt väl skrivet. Även om det är en ganska uppenbar sak så är det något som måste skrivas och läsas för att man ska få upp ögonen för det, och jag själv vet att jag faller i exakt de psykologiska problemet du skriver om. Både FOMO och “get out fast” vid upp- och nedgång. Ofta missar man att titta tillbaka på den information man hade vid den tidpunkt man valde att göra X eller Y. Vare sig det gäller gaming, aktier, poker, eller något annat så kan man ofta resonera fram ett “korrekt” agerande utifrån den information man har, och oavsett utfall gjorde man förhoppningsvis rätt vid den tidpunkten.

    Ett tips till alla är att försöka skriva någon form av journal eller blogg där ni skriver om varje köp/sälj och varför ni gör vad. På så vis är det lätt att titta tillbaka och se ifall man agerade “korrekt” eller ej 🙂 känns mycket bättre då – både vid uppgång och nedgång.

    1. Pokertrader says :Svara
      juli 28, 2018 at 21:47

      Tusen tack! Jag håller helt med dig i det du skriver. Det som gör det extra komplext är att man dessutom matas med ny information om sin investering nästan på daglig basis från forum, twitter och ibland tom med från bolaget. Ibland kan det vara information som förändrar ditt case men oftast är det bara brus som kan förvanska din ursprungsbild av bolaget.

      Det är nog ett klokt råd, i synnerhet tror jag det är lite lätt att klappa sig på ryggen och säga man fick rätt för att aktien gick de 50% du hade förutsatt, men var det av samma anledning som du själv trott? Ofta ger man sig nog rätt oavsett.

  2. Hank says :Svara
    oktober 2, 2018 at 04:13

    Hej. Tack för bra artikel. Nu okt 2018 ligger Gravity på 18 USD. Läge att köpa in sig eller är det ovisst även nu? Finns det en skälig ingång vid 14 eller ska man släppa Gravity helt? Svårt förutse utfall även om de visar (ökad) vinst. Nästa rapport i slutet av okt.

    1. Pokertrader says :Svara
      oktober 2, 2018 at 11:33

      Allt är ovisst när investeringen ligger i Asien har jag märkt 🙂 Men värt att notera är att kursen är splittad, så indirekt står kursen i 36 vid dagens 18. Det kommer komma ett större intäktsfall i Q3 som är enligt förväntan. Bolaget handlas till mycket låga multiplar idag, svårigheten är att veta om marknaden vill ändra detta i framtiden 🙂 Jag skrev om det framtida spelsläppet med Tencent på twitter igår: https://twitter.com/pokertrader1/status/1046765346731053056. Lycka till!

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow Gamingaktier Twitter

Fler blogginlägg

  • Förvärvsbubblan(?)

  • VD-Intervju med Matti Larsson på Zordix

  • Intervju med Kristoffer Lindström (fd Redeye)

  • Intervju med Olle Landin, skaparen av Quizkampen

  • För- och nackdelar med onoterade aktier

Avanza

Intresserad av att synas på gamingaktier.com? Kontakta oss på info(at)gamingaktier.com

Sidan innehåller annonslänkar till våra samarbetspartners, t.ex. Avanza Bank. Om du blir kund via dessa länkar kan vi få en provision genom ett annonsnätverk. Se vår integritetspolicy.

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och du bör inte investera pengar du inte har råd att förlora. Rådfråga alltid din bank innan en investering om du känner dig osäker på något. Gamingaktier är endast tänkt att vara inspiration till intressanta idéer och det som har publicerats här ska inte ses som rådgivning. Marknaden och bolagen förändras ständigt och det vi publicerar kan bli inaktuellt över tid, så läs alltid bolagens egen kommunikation och redovisning innan ett investeringsbeslut. Om ni hittar ni något faktafel får ni gärna höra av er till oss, så rättar vi det omgående. Tack!

© 2021 - All rights reserved - Sitemap

TOP
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.OK