Gamingaktier

  • Gamingaktier
  • Aktieguide
  • Investera i Gaming
  • Investera i Esport
  • Ordlista
  • Gamingnyheter
  • Blogg
onsdag, 22 april 2020 / Published in Finans

För- och nackdelar med onoterade aktier

De sista åren har det växt fram en trend där investerare verkar tycka att att det är lite häftigare och finare att investera i onoterade aktier än de vanliga och något tråkigare aktierna du hittar på Stockholmsbörsen. Men är onoterat i sig något man verkligen man ska sträva efter? Jag har själv investerat en del i onoterade aktier sista åren men allt är inte problemfritt – vilket jag tänkte gå igenom lite om i den här bloggen. Jag skulle snarare påstå att det för absolut merparten av investeringsklustret väger inte uppsidorna upp nedsidorna tillräckligt bra.

Som tidigare nämnts har populariteten för onoterade investeringar skjutit i höjden de sista åren. Vi har idag en mängd crowdfundingplattformar, där vissa av lägre kvalité tyvärr ofta riktar sig till oerfarna placerare. Detta av den enkla anledningen att de bolag de finansierar väldigt ofta är… skit, för att tala klarspråk. Redan här har mer erfarna placerare filtrerats bort och kvar står nybörjare som tycker att “det låter väl kul” att äga en del i det lokala mikrobryggeriet. Det farliga med affärsmodellen som flera mindre och oseriösa crowdfundingplattformar nyttjar är att summorna ofta är ganska små och att det därmed känns som en kul chansning för investeraren. För vissa kan det nog liknas mer vid gambling än investeringar. Redan här kan man med andra ord gå fel, framför allt om man inte vänder sig till en seriös aktör för sina investeringar.

På den här bloggen har jag tidigare varit inne på att summorna inte behöver vara så relevanta när man pratar investeringar. Alla börjar någonstans och pengarna växer med tiden. Ett enkel strategi för nybörjare skulle dock kunna vara att inte investera i onoterat då det kommer med en del hinder. Börsen i sig själv är ett utmärkt filtreringssystem där den värsta sortens bolag inte hittar in (oftast). Skulle man beskriva börsen som ett enormt minfält där 100 personer ska ta sig över till andra sidan, kan man kortfattat säga att många skulle klarar sig om de köper noterade innehav. På det onoterade fältet ligger det folk utan ben och armar varstans och de överlevande är betydligt färre. Som nybörjare är mitt råd istället att börja i liten skala med en egen aktiedepå fylld med noterade bolag. Jag har tidigare skrivit ett inlägg som är riktad till precis dig som vill börja lära dig mer om aktier men kanske inte vågat eller fått tummen ur. Risken för bolag av låg kvalité är med andra ord högre på den onoterade marknaden, vilket är något man måste ta hänsyn till.

tärningar risk

 

Hur som helst, allt är verkligen inte misär och elände i det onoterade universumet. Däremot måste man ha betydligt mer kött på benen innan man ger sig in i den noterade marknaden. Även om du har gott om erfarenhet får du räkna med att dina investeringar rätt ofta kommer att gå förlorade. Det är helt enkelt generellt sett högre risk i onoterade bolag då de ofta är yngre och inte lika mogna. Det skiljer sig givetvis mycket beroende vilken fas bolaget du tittar på befinner sig i. Rent generellt är dock de bolagen som finansierar sig via crowdfunding något yngre och i ett tidigare stadie än sina börsnoterade motsvarigheter. Den här risken måste du ta höjd för och hantera din egen risknivå. På börsen finns det ofta redan starka finansiärer, eller så har bolaget redan mognat i sin affärsmodell så pass mycket att ytterligare finansiering inte behövs. Hela poängen kokar ner till att en väldigt hög andel av de onoterade bolagen som söker pengar är i ett tidigt stadium. Det är inget fel med det, men här kommer din andel av vinster (att få rätt) att vara lägre, även om vinsterna troligen är större de gånger du träffar rätt. I synnerhet behöver du lägga en helt annan tid och synsätt på att analysera bolaget. I nuvarande sits kanske bolaget är flera år från att tjäna pengar. Hur ska du värdera det? Kan du vara med att skjuta till ytterligare kapital i runda två, tre och kanske till och med fyra? Ett bet du gör i ett onoterat bolag kan även vara starkt personberoende, exempelvis kanske bolaget består just av bara grundaren själv. Det medför även det risker, som du måste ta hänsyn till i de här mindre bolagen. Det är med andra ord viktigt att ha göra sin research grundligt och att ta hänsyn till den generella risknivån i bolagen du investerar i.

På plussidan då? Utöver den eventuella avkastningen från din investering skulle jag vilja säga att det personliga engagemanget man kan ha i ett onoterat innehav även är värt en hel del. Man kan lära sig hur bolag, branscher och marknader fungerar från insidan på ett helt annat sätt. Beroende på tidigare kompetens finns det ofta öppningar för att bidra med kunskap som en aktiv investerare – vilket många yngre bolag efterfrågar. Bolagen vi pratar om här badar sällan i pengar, så att få kunskap från “smarta pengar” är alltid välkommet. Känner man sig ännu mer frisky kanske t.om. en styrelseplats kan vara aktuell, då får man i ännu större utsträckning känna på hur ett bolag fungerar från insidan. Jag tycker personligen att det kan vara oerhört givande att föra en dialog med ledningen, vilket brukar vara svårare att få till i ett noterat bolag. Rent generellt kan du ha ett mycket öppnare utbyte i ett onoterat bolag, då ledningen inte är bunden kring sekretess på samma sätt.

Sen var det här med avkastningen, vilket brukar vara den huvudsakliga anledningen till att folk investerar. Jag har ingen data på detta, så det finns säkert folk som kan svara på det bättre än mig. Tanken med att ta hög risk är ju också att få ut en potentiell hög avkastning. Lär man sig tassa försiktigt på det onoterade minfältet bör det stå en kruka med guld och vänta på andra sidan… när du väl får rätt. Alla bolag har en gång varit i en uppstartsfas – även dagens svenska framgångssagor. Men framgång medför faktiskt ytterligare en negativ effekt mot hur lyckligt lottade vi svenskar är genom att kunna få ha noterade papper i ISK/KF, onoterade vinster ska nämligen beskattas. I modern tid har det kommit diverse alternativ som påminner om KF även för onoterade innehav men jag personligen känner inte till hur väl dessa fungerar. I grunden ska du alltid skatta för vinsterna du gör i den onoterade världen.

Sannolikheten att du råkar springa över nästa Mojang eller Paradox är inte fantastisk, men även om ditt onoterade innehav bara lyckas bli relativt framgångsrikt har du troligen gjort dig en väldigt bra hacka. Din hävstång från att vara med i ett tidigt stadie är stor dagen det är dags för exit. Som redan påpekats så finns det många hinder längs vägen, men också flera mjuka fördelar man kan dra nytta av mot en framtida högre avkastning, även fast dina onoterade aktier råkade gå åt skogen.

Sammanfattningsvis anser jag att onoterade aktier ofta är förenade med hög risk som kräver lite mer av dig som investerare. Om du gör jobbet, är selektiv och plockar rätt bolag kan det dock finnas potential till väldigt god avkastning över tid (förhoppningsvis). För resultatet av ett riktigt utfall med tillräckligt underlag kommer ta ännu längre tid än på börsen. Du kommer vara mycket mindre transaktionsintensiv i den olistade världen och utfallet av din investering kan ta många år innan resultatet ligger framför ögonen. Så du har färre affärer och längre väntetid på varje bet du gör vilket ökar variansen enormt på tillgångar som redan har låg vinstchans. Vidare är du allt som oftast totalt inlåst i din investering för många år. Så pengar man stoppar in i onoterat brukar jag se som emotionellt förlorade tills vidare. Summan av kardemumman är väl att det är en del hinder att hoppa över innan man ens ska överväga att låsa in sig i en investering med hög varians och beroende var du letar, troligen negativt tidsvärde. Problematiken i att den “övriga” marknaden ofta fungerar som en slasktratt gör att “vanliga” investerare ofta får skiten som blir över som ingen av VC-firma eller ängelinvesterare vill ha. Så om du överväger att springa över minfältet, var försiktig!

Lycka till i den onoterade jakten

// Pokertrader

Avanza

What you can read next

Aktier med bäst utveckling
Gamingaktiernas tuffa vinter – en sammanställning!
Verktyg som tar din avkastning till nästa nivå
Intervju med Kristoffer Lindström (fd Redeye)

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Follow Gamingaktier Twitter

Fler blogginlägg

  • Förvärvsbubblan(?)

  • VD-Intervju med Matti Larsson på Zordix

  • Intervju med Kristoffer Lindström (fd Redeye)

  • Intervju med Olle Landin, skaparen av Quizkampen

  • För- och nackdelar med onoterade aktier

Avanza

Intresserad av att synas på gamingaktier.com? Kontakta oss på info(at)gamingaktier.com

Sidan innehåller annonslänkar till våra samarbetspartners, t.ex. Avanza Bank. Om du blir kund via dessa länkar kan vi få en provision genom ett annonsnätverk. Se vår integritetspolicy.

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och du bör inte investera pengar du inte har råd att förlora. Rådfråga alltid din bank innan en investering om du känner dig osäker på något. Gamingaktier är endast tänkt att vara inspiration till intressanta idéer och det som har publicerats här ska inte ses som rådgivning. Marknaden och bolagen förändras ständigt och det vi publicerar kan bli inaktuellt över tid, så läs alltid bolagens egen kommunikation och redovisning innan ett investeringsbeslut. Om ni hittar ni något faktafel får ni gärna höra av er till oss, så rättar vi det omgående. Tack!

© 2021 - All rights reserved - Sitemap

TOP
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.OK