Gamingaktier

  • Gamingaktier
  • Aktieguide
  • Gaming
  • Esport
  • Streaming
  • Ordlista
  • Gamingnyheter
  • Blogg
onsdag, 02 januari 2019 / Published in Finans, Trading

Blankning – bra eller dåligt?

Blanka aktier börsen

Blankare

Något jag har reagerat på de senaste åren är den återkommande berättelsen om onda blankare i småspararkretsar. Det är antingen blankare som ”försöker att driva ner kursen” eller ”sprider rykten och skapar panik”. Den här blankarhetsen kulminerade någonstans kring Fingerprints fall, men den biter sig likväl kvar än idag. Det verkar nästan vara någon form av skyddsmekanism för egot att skylla på blankare eller traders, istället för att ifrågasätta sitt case. Så, med det sagt funderade jag lite på ämnet och tänkte bena ut vad jag tycker och tänker om blankning och blankare, då det är ett verktyg jag dagligen använder i min egen trading.

Vad är blankning?

Först och främst, vad är ens blankning? Att blanka aktier innebär kort och gott att man spekulerar i att aktien ska gå ned. Det här kallas även att man är kort en aktie, vilket är motsatsen till att vara lång en aktie. Rent praktiskt går det till så att man lånar aktier i bolaget, som man sedan säljer i marknaden och hoppas kunna köpa tillbaka till ett lägre pris vid ett senare tillfälle – för att tjäna mellanskillnaden. För det här aktielånet betalar man en löpande ränta och ofta även en administrativ avgift som din bank tar för att lägga upp lånet. Räntan på aktielånet varierar stort beroende på tillgängliga aktier och efterfrågan att låna dessa. I vissa större bolag handlar det om någon enstaka procent, medan det exempelvis har kostat runt 30 procent att låna aktier i Starbreeze under vissa perioder. En blankare har med andra ord avgifterna emot sig, men även det faktum att marknaden går upp över tid. I någon mån har man med andra ord en naturlig uppförsbacke som blankare, så det gäller att vara selektiv med vilka blankningspositioner man tar.

Vad innebär blankare för marknaden?

I grund och botten tycker jag att blankare bidrar positivt till vår marknad. Blankning ger investerare möjligheten att spekulera i nedgång när en akties pris blir allt för uppblåst, vilket bidrar till effektivare prissättning och samtidigt adderar likviditet till marknaden. Utöver det skapar blankning incitament för aktörer att analysera bolags verksamheter och redovisningar på djupet, vilket har lett till att många skandalbolag har synats och bedrägerier kommit fram i ljuset. Goda exempel på det här är James Chanos som synade Enron ungefär ett år innan det kollapsade samt Muddy Waters som synade flertalet kinesiska scambolag noterade i USA.

Avanza

Blankade aktier – hur ska man tänka?

Som ny investerare är det lätt att skylla nedgångar i favoritaktien på onda blankare, men jag tycker att man ska se det som en möjlighet att ifrågasätta sitt case. Rent generellt är blankare ofta sofistikerade investerare som uppenbarligen har sett något man själv har missat. Kommer det in blankare i en aktie man äger är det ett gyllene tillfälle att fundera på vad man kan ha missat och försöka förstå varför de spekulerar i nedgång. I många bolag har blankare fungerat lite som kanariefågeln i gruvan. Ta till vara på den här varningsignalen och utmana din investeringstes, men släng dig inte på säljknappen bara för att någon annan tycker annorlunda.

Personligen reagerar jag inte speciellt mycket när det rapporteras in en blankningsposition i ett bolag jag äger. Jag funderar såklart ett varv extra likt det jag beskrev ovan, men känner jag mig trygg i min analys brukar det oftast sluta med en axelryckning. I någon mån kan jag tycka att blankare i en aktie jag äger kan vara positivt, då det symboliserar ett latent köptryck som någon gång ska köpa tillbaka de blankade aktierna. Det här kan till exempel ske i någon form av blankarpanik, vilket kallas en short squeeze. Det kan även ske tvingade köp om de utlånade aktierna återkallas, vilket också kan skapa häftiga prisrörelser. Kort och gott ska aktierna som blankarna har sålt en dag köpas tillbaka och med tanke på räntorna har du tiden på din sida.

Blanka aktier – en typ av riskhantering

Sist men inte minst skapar blankning möjligheter att gardera bort vissa typer av risker. Ett enkelt exempel kan vara att du exempelvis tror att biltillverkare A ska slå biltillverkare B på fingrarna de närmaste åren. Du gillar däremot inte de allmänt höga värderingarna i sektorn, så du är inte jättepigg på att köpa biltillverkare A rakt av. Med tanke på att du kan köpa tillverkare A och blanka tillverkare B kan du dock ta bort en del av marknadsrisken. Din position handlar då om att A’s aktie ska prestera bättre än B’s aktie, oavsett om båda går upp eller ned. Det här går inte bara att göra med sektorkollegor utan även med A/B-aktier, investmentbolag mot portföljbolag etc. Möjligheten att blanka skapar massor av möjligheter att isolera vissa risker i de bets du vill ta. I min egen trading är jag nästan alltid kort indexterminer för att hedga de långa aktieinnehav jag har i portföljen. Blankning skapar möjligheter att skräddarsy vissa typer av positioner och hedga bort risk.

Just det sistnämnda stycket tycker jag personligen är den viktigaste punkten, att blankning adderar möjligheter och flexibilitet för investerare. Om det inte är uppenbart vid det här laget så tycker jag med andra ord att berättelsen om den onda blankaren är helt felaktig. Det kommer alltid att finnas anekdotiska exempel på aktörer som beter sig illa, men att blankning i sig är djävulens påfund är helt felaktigt.

Om du är intresserad av trading och vad det innebär att jobba med på heltid kan vi rekommendera vårt tidigare inlägg om hur man blir en trader. Om du skulle vilja blanka aktier går det alldeles utmärkt att göra hos din nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza Bank, där vi själva har varit nöjda kunder i många år.

God fortsättning!

Avanza

 

Länken till Avanza Bank är en annonslänk.

What you can read next

Aktietips: En guide för att börja med aktier som nybörjare
affiliatebolag iGaming
Hög risk inom lead generation?
Pokertraders trender 1.0
Follow Gamingaktier Twitter

Senaste från bloggen

  • Uppdateringar i Aktieguiden

  • Netflix-bud + ett nytt bolag

  • Intervju med Stefan Wikstrand – CFO på G5 Entertainment

  • Sony köper Bungie – Console Wars incoming?

  • Microsoft lägger bud Activision Blizzard

Avanza

KONTAKTA OSS

info(at)gamingaktier.com

Follow Gamingaktier Twitter

SENASTE BLOGGINLÄGGEN

  • Uppdateringar i Aktieguiden
  • Netflix-bud + ett nytt bolag
  • Intervju med Stefan Wikstrand – CFO på G5 Entertainment
  • Sony köper Bungie – Console Wars incoming?
  • Microsoft lägger bud Activision Blizzard

LÄNKAR

  • Aktieguide
  • Gaming
  • Streaming
  • Esport
  • Ordlista

Sidan innehåller annonslänkar till våra samarbetspartners, t.ex. Avanza Bank. Om du blir kund via dessa länkar kan vi få en provision genom ett annonsnätverk. Se vår integritetspolicy.

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och du bör inte investera pengar du inte har råd att förlora. Rådfråga alltid din bank innan en investering om du känner dig osäker på något. Gamingaktier är endast tänkt att vara inspiration till intressanta idéer och det som har publicerats här ska inte ses som rådgivning. Marknaden och bolagen förändras ständigt och det vi publicerar kan bli inaktuellt över tid, så läs alltid bolagens egen kommunikation och redovisning innan ett investeringsbeslut. Om ni hittar ni något faktafel får ni gärna höra av er till oss, så rättar vi det omgående. Tack!

© 2023 - All rights reserved - Sitemap

TOP
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du att cookies används.OK