I det här gästinlägget går skribenten och twitterprofilen Ania Johansson igenom Stadia, Googles satsning på livestreamade spel. Tanken är att vem som helst, oavsett hur kraftfull hårdvara du har, ska kunna spela de senaste spelen via webbläsaren på datorn, TV:n eller till och med mobilen. Tekniken är ännu i sin linda, men i takt med att tekniken mognar skulle Stadia kunna förändra gaming i grunden.
Tiden är kommen för Googles futuristiska streamingtjänst som får namnet Stadia. Fem sekunder är allt som krävs för att starta ett spel på Youtube i välflytande 60 FPS och 4K UHD med HDR-stöd. Kvalitetsspel på alla skärmar, utan direkt behov av PC eller konsol. Spelmakare kommer bli mindre begränsade, win/win.
Vi vet dock inte idag vilka spel som kommer vara tillgängliga med Stadia. Vi vet heller inte vad priset ligger på för kunderna. Den mest troliga betalningsmetoden är månadsprenumerationer, och att man ytterligare kommer behöva köpa vissa spel i appen för att få tillgång till dom. Priset för detta får vi veta i sommar. Det utlovas väldigt bra grafik, upplösning och smidigt gameplay utan buggar. Frågan är hur bra och smidig den här nyare spelupplevelsen kommer vara. Vi hoppas såklart att spelarna får det som lovats av Googles presentationer.
Vi får inte heller missa hur det här är en big deal för gamingbolag som vill ansluta sig till Stadia. Cloudtekniken och privata servrar kommer i stor mån lyckas komma undan att spelen blir piratkopierade. Koden kan kan låsas in och få ökad sekretess, vilket såklart borde leda till högre försäljning.
Ska vi kika på detta ur spelarnas och små privata utvecklares perspektiv så finns det dock baksidor. Att kod och diverse annat innehåll censureras är ett beslut som kommer att minska möjligheterna att modifiera och personalisera sina favoritspel. Till exempel, i Skyrim så har man haft möjligheten att modda fram nya utseenden till sina karaktärer. Så det här kan komma att döda kreativiteten något för utomstående. Andra små spelutvecklare har också kunnat ta del av av den öppna koden för att få hjälp att utveckla och utforma deras första egna spel. Så, hejdå stödhjul. Jag tror att moddning communityt kommer leva kvar till viss del, men att det kanske sker med något sekretessavtal mellan parterna. Ännu mer positivt vore de att se ett scenario där företagen fångar upp dessa personer för att sedan anställa fler i branschen.
Kollar vi sedan över streamingfunktionen så verkar det lovande på sitt sätt. I Stadia kommer det att finnas en lättanvänd funktion i form av en delningsknapp på själva kontrollen och på de andra plattformarna. Det här är utgivarnas våta dröm. De kommer att få större kontroll över vad som kommer att delas på t.ex. Youtube. Content kommer i större utsträckning publiceras mer direkt i valda kanaler utan att redigeras, klippas, moddas. Så det delade innehållet blir lite mer riktat och noggrannare utvalt. Vilken ynnest för marknadsföringsteamen.
Egentligen kan jag tycka att det finns en viss naivitet till hur mycket streaming kommer pushas och huruvida det här är rätt väg i utvecklingen. Youtube kommer fyllas på snabbt med gamingcontent hädanefter. Frågan är om spelare och tittare kommer vilja se ett mer begränsat innehåll? Det roliga är att man kommer kunna använda röstfunktionen mitt i ett game för att söka fram hjälp längs vägen. Snabbt och enkelt. Men oj vad lata vi gamers kan bli när vi på en gång kan välja att googla efter tutorials mitt i ett game. Istället för att klura ut hinder själva, som tex alla pussel man fastnar på i Zelda-spelen.
Allt som allt vill jag tror att det här blir en rolig twist i gaminghistorien. Google är duktiga på utveckling och det här känns genomtänkt. Fast personligen har jag haft lite svårt att glömma deras tidigare floppar. När dom ville bli en aktör inom sociala medier med deras “Google+” som endast resulterade i att folk kommentarer “+1” för att sedan pinsamt radera hela skiten… och vad hände egentligen med Google Glasses? Stora visioner. Nu är det upp till bevis.
Vid publicering äger skribenterna på Gamingaktier inga aktier eller andra värdepapper i de bolag som omnämns här i texten. Länkar till Avanza Bank är så kallade affiliate-länkar.