THQ Nordic

THQ Nordic ägs och drivs av finansmannen Lars Wingefors, som styr skutan framåt med trygg hand. Bolaget är ett gammalt välkänt varumärke i branschen, men som tyvärr gick i konkurs under 2012. Två år senare såg Lars chansen att köpa namn och delar av spelportföljen och på så sätt tog dagens THQ Nordic sin form. Mycket av bolagets affärsmodell går ut på att köpa gamla välkända varumärken och stöpa om dessa i ny förpackning eller rent av i ett nytt spel. THQ innehar ett stort bibliotek av varumärken där de mest kända är Darksiders och MX vs ATV. Bolaget äger även ett par spelstudios men har som huvudsakliga verksamhet att förlägga spel åt andra utvecklare.

2018 gjorde bolaget ett stort förvärv av tyska Koch Media, ett bolag som består av flera olika segment. Det mest iögonfallande segmentet är deras spelverksamhet Deep Silver, där man äger flera spelstudios och IP:s med stora titlar som Saints Row, Dead Island och Metro Exodus. Koch Media hade tiden innan förvärvet släppt ett par titlar som inte nådde upp till de interna förväntningarna, bland annat misslyckade satsningar som Agents of Mayhem och Homefront: The Revolution. Det här gjorde att THQ Nordic kunde köpa hela Koch Media för €121 miljoner, trots att koncernen omsatte 2 548 miljoner kronor under april till december 2017.

Som redan omnämnts lite vagt är en stor del av THQ Nordics affär att hitta intressanta förvärv. Lars Wingefors själv har ofta en stor påverkan på vad som köps eller inte. 2018 öppnade han plånboken flertalet gånger. Processen kan se lite annorlunda ut men som en aktiv publisher i branschen sitter också THQ på ett enormt kontaktnät, som kan skapa inblick i hur organisationer och bolag fungerar. Just på det spåret uppstod köpet av 101 Experiment vars spel, Biomutant, THQ stod som förläggare för. När bolaget sedan såg att utvecklingen för spelet verkade lovande knackade Lars på dörren till grundaren, Stefan Ljungqvist, med en check i handen.  Liknande processer runt förvärv skedde också för finska BugBear. Utvecklarna av spelet Wreckfest som släpptes under THQs flagga som publisher. Spelet blev en hit och herr Wingefors bestämde sig för att ännu en gång låta plånboken tala och föra in finnarna i THQ-koncernen.

THQs aktie har haft en fantastisk resa sedan man gjorde IPO under vintern 2016, under sitt första hela år på börsen noterade aktien en uppgång på 200%. Något flera fondförvaltare fått jubla över då THQ Nordic varit ett av bolagen med högst institutionellt ägande i sektorn. Detta har bland annat möjliggjorts genom att bolaget har gjort riktade emissioner där intresset från fonder varit högt. Men på ägarlistan döljer sig inte bara fonder för det är nämligen så att huvudmannen själv, Lars Wingefors, har kört hårt på den så kallade pilotskolan. Han har vid starten av 2019 inte mindre än 55% av bolagets alla röster. Skulle du vilja hitta bolagets aktie befinner de sig på First North under kortnamnet THQN B.

Några förvaltare som har fattat tyckte för THQ Nordic är Carl Armfelt och Erik Sprinchorn (tidigare Swedbank Robur Ny Teknik), vilket de utvecklade i vår intervju med deras nystartade fondbolag TIN Fonder.