Qiiwi Games

2017 var ett år då många gamingbolag börsnoterades i Sverige, och Qiiwi Games (f.d. Qiiwi Interactive) var ett av de mer populära. Bolaget noterades på dåvarande AktieTorget, numera Spotlight Stock Market, där aktien blev tecknad till inte mindre än 1140 procent. Qiiwi Games verkar likt sin tidigare samarbetspartner MAG Interactive inom så kallade “hjärngympa-spel”, vilket deras tagline ”Saving the world from stupidity” tydligt vittnar tydligt om. Qiiwis största titel har historiskt sett varit mobilspelet Backpacker, där man som spelare reser världen runt och förhoppningsvis lär sig ett och annat på vägen. Bolaget har meddelat marknaden att man tittar på flera olika sätt att tjäna pengar på det befintliga spelet och kommande titlar. Under 2018 slöt man till exempel ett avtal med Alingsås kommun där staden blir tillgänglig i den digitala miljön appen erbjuder. På sätt kan staden marknadsföra sig på ett modernt och attraktivt sätt för till exempel turister. En finurlig intäktskälla, helt enkelt.

Sedan Qiiwi Games börsnoterades har bolaget bland annat hunnit med att göra ett förvärv i form av den cypriotiska mobilspelutvecklaren Milliplay. I och med förvärvet breddade bolaget sin spelgenre då Milliplays huvudfokus ligger på match-3 titlar. För er som spelat Candy Crush är det precis samma typ av spelmekanik. Som spelgenren antyder handlar det om att para ihop tre eller fler likadana symboler för att ta sig vidare genom nivån. Milliplays variant på det här kallar man för Magic Gifts där en uppföljare med samma namn mjuklanserades i slutet av 2018. I och med det förvärvet fokuserar Qiiwi Games i allt större grad på att äga hela processen i form av både utveckling och publishing. Detta tydliggjordes också när man sa upp avtalet för Backpacker med MAG Interactive som tidigare var spelets publisher.

Sedan hösten 2018 äger med andra ord Qiiwi hela värdekedjan för sina spel, då de agerar både utvecklare och utgivare. Deras största spel heter numera Wordington och är ett ordspel med metaspelsinslag, dvs ett spel i spelet. Ovanpå ordspelet finns en story du ska följa där det också finns möjligheter för spelarna att spendera pengar. Meta-game delen har blivit ett populärt sätt för många utvecklare att enklare tjäna pengar på sina användare idag. Utöver Wordington har Qiiwi Games även utvecklat spel baserade på Hell’s Kitchen, Masterchef och Coronation Street.

Qiiwi Games Aktie

Som vi skrev ovan börsnoterades Qiiwi Games aktie under 2017 på AktieTorget, som numera heter Spotlight Stock Market. Teckningsgraden på IPO:n om hela 1140 procent är minst sagt imponerande och vi på Gamingaktier kan inte komma på en annan IPO inom gaming eller esport som har övertecknats så kraftigt. Bolagets certified adviser, AktieInvest Fondkommision, verkar helt klart ha gjort ett bra jobb i samband med noteringen. Qiiwi Games aktie hittar du under det logiska kortnamnet QIIWI och går alldeles utmärkt att köpa på Avanza som vi själva använder sedan många år tillbaka. I någon mån prenumererar Avanza på priset ”Sveriges nöjdaste sparare”, så vi är inte ensamma om att gilla banken.

Här kan du läsa vår intervju från september 2018 med Qiiwi Games och bolagets VD, Erik Dale Rundberg.

Avanza