Paradox Interactive

Solskenshistorian i form av Paradox Interactive, som en gång i tiden köptes för 1 krona av grundaren och tidigare VD:n Fredrik Wester har troligen få svenskar missat. Fredrik Wester har från sin krona lyckas bygga upp bolaget till miljardvärdering med stabila intäktskällor från en hardcore målgrupp av gamers. Spelarbasen är generellt lite mer mogen, välutbildad och kapitalstark. Något som också är signifikant är att kunder generellt sett är beredda att lägga många timmar på de storslagna strategispelen som Paradox utvecklar. Intjäningen blir följaktligen långvarig och många av spelen kan ha toppar i spelaktivitet flera år efter release, vilket är mycket anmärkningsvärt i branschen. Paradox Interactives största titlar är Cities: Skylines, Stellaris och ett koppel av klassiska titlar som Crusader Kings 2 och Europa Universalis 4.

Den stora försäljningsplattformen Steam listar årligen vilka spel som sålt bäst med de något vaga kategorierna: Platina, Guld, Silver och Brons. Det framgår inte exakt vad dessa betyder i termer av sålda exemplar eller intäkter, men det står klart att Paradox är en av få aktörer i världen som ”prenumererar” på denna lista med samma titlar år efter år. 2018 blev inget undantag då man kunde hitta fem titlar under kategorin Brons: Crusader Kings 2, Surviving Mars, Hearts of Iron 4, Battletech och Europa Universalis 4. Bara två av dessa var nysläpp under året och Crusader Kings 2 är anmärkningsvärt släppt 2012, men drar alltså fortsatt in stora pengar på ålderns höst. Vidare kan vi också hitta deras stadsbyggarspel Cities: Skylines under silverkategorin. Kronjuvelen i portföljen har sedan sin release 2016 varit Stellaris och 2018 sålde man Guld igen, enligt Steams lista. Bara tolv titlar i världen sålde mer på plattformen under året. En stor del i bolagets framgång är deras lyckosamma intäktsmodell där man kontinuerligt släpper nytt innehåll till spelen (DLC) och på så sätt hålls spelen levande under långt tid. De här stabila intäktskällorna kombinerat med nya spelsläpp har gjort Paradox Interactive till ett av de ledande bolagen i norden.

Paradox Interactive är idag så stora att de kör sitt egna event en gång om året, PDXCON (se länk nedan). Hit kommer tusentals fans från hela världen, för att få en glimt av nästa spel eller utvecklingsplanerna för den befintliga favoriten. Ibland avslöjar man riktiga godbitar för fansen och media, 2018 avtäcktes till exempel deras nästa stora spel i grand strategy-kategorin. Spelet med namnet Imperator: Rome, ser för en lekman i kategorin ut ungefär som Crusader Kings 2. Bolaget är generellt förtegna om vilka spel man har under utveckling och arbetar kontinuerligt med kvalitetskontroller som kan innebära att ett projekt kan läggas ner trots att miljontals kronor har plöjts ner i utvecklingen. Den här något tuffa strategin har gjort att Paradox praktiskt taget alltid släpper produkter av hög kvalité som spelarna gillar. Detta har varit en del av bolagets strategi en längre tid då man flera år i rad har hamnat i toppen för bästa ”mid-size publisher” i Metacritics årliga ranking.

Paradox Interactives aktie, som går under kortnamnet PDX, gjorde entré på den svenska börsen 2016. Som med mycket annat runt bolaget gick inte IPO:n obemärkt förbi. Som första större bolag på svenska börsen valde man inte att anlita någon av bankerna vid börsinduktionen, istället valde man den lilla plattformen Pepins. I stora och lyckade noteringar på börsen slutar det normalt sett med att storbankerna får tilldelning i aktien och småspararna på Avanza och Nordnet blir utan och detta ville den karismatiska och dåvarande VD:n Fredrik Wester ändra på. Alla som valde att bli delägare vid börsintroduktion bjöds även på ett antal kopior av deras guldklimpar ur spelportföljen, bara en sån sak! IPO:n blev stor succé och aktien gick som en raket, samtidigt som PDX fick 13,000 nya ägare hos Avanza redan första dagen. Aktien hittar du på First North och bolaget är idag ett av de största noterade gamingbolagen i Norden.

Här hittar du vår krönika från PDXCON 2018:
https://gamingaktier.com/kronika-fran-pdxcon/

Här hittar du vår intervju med Paradox dotterbolag White Wolf Publishing och deras fd VD, Tobias Sjögren:
https://gamingaktier.com/white-wolf-paradox-vd-intervju/