Next Games

Klustret av gamingbolag i Finland är extra påtaglig inom just mobilspel, och Next Games är inget undantag. Bolaget har bland annat köpt in rättigheten till att få tillverka spel på licens av TV-serien The Walking Dead. Man har också stuckit ut i media när man annonserade att ett av spelen baserade på tv-serien ska göras via Augmented Reality, det vill säga med samma tekniska grundförutsättningar som Pokémon Go – men i en betydligt råare spelmiljö. Trots att bolaget grundades 2013 har de redan fått ut titlar på marknaden och hunnit till börsen genom en övertecknad IPO under 2017.

I samband med spelsläppet av The Walking Dead: Our World, fick aktien spegla en mörkare verklighet än miljön i själva spelet, och under 2018 tappade aktien inte mindre än 88% av sitt värde. Mycket av detta hade att göra med de högt ställda förväntningarna på spelet, som blev svåra att leva upp till. En stor del av den negativa kritiken spelet fick utstå hade att göra med vissa tekniska problem som spelet brottades med under sina första månader ute i app-butikerna.

Next Games har en lite annorlunda approach gentemot många andra mobilspelsutvecklare, då de har signerat flertalet avtal med stora Hollywood IP’s, utöver The Walking Dead. Ett exempel på detta är ett mobilspel baserat på Blade Runner 2049, som förväntas släppas 2019. Spelet mjuklanserades under sommaren 2018 och påminner visuellt en hel del om deras tidigare storspel Walking Dead No Mans Land. Noterbart är alltså att de gjort två olika spel på detta ”zombie-IPt” – Our World och No Mans Land. För dig som investerar i gaming är det alltid intressant att testa produkterna och mobilt spelande är inget undantag. Skillnaden mot PC och Konsol är däremot att du ofta har enklare tillgång till spelen när de ligger i så kallad mjuklansering och kan dra dina egna slutsatser av produkten innan den på riktigt börjar dra in pengar. Next Games är ett utmärkt exempel på bolag som vanligtvis använder denna affärsmodell för att maximera sina intäkter över tid, vilket ger dig som insatt investerare möjligheter att agera snabbt och informerat vid nya produktsläpp.

Här kan du läsa vår intervju med Next Games och bolagets IR-ansvarige, Saara Bergström:
https://gamingaktier.com/interview-with-next-games-and-ir-saara-bergstrom/