GameStop

OBS: Gamingaktier.com uppdateras inte längre med samma frekvens som tidigare. Hemsidans texter kan komma att bli inaktuella över tid, så vi hänvisar till bolagens egen kommunikation och pressreleaser för aktuell information om respektive bolag.

GameStop är världens största försäljare av dator- och tv-spel med anor från 1994, då bolaget grundades under namnet Babbage’s. Det var två klasskompisar från Harvard Business School, James McCurry och Gary M. Kusin, som fick idén och sedermera grundade bolaget. Det var dock inte förrän 1999 som GameStop fick sitt nuvarande namn, som beskriver verksamheten något tydligare. Idag har bolaget tusentals butiker över hela världen, även fast de nordiska butikerna stängdes 2020.

Det faktum att GameStop primärt har sysslat med fysiska butiker samt återförsäljning av begagnade spel har varit både bra och dåligt för bolaget. Gaming som underhållning har växt kraftigt de senaste 20 åren och GameStop kunde rida den här vågen av tillväxt med en rasande fart från sent 90-tal till 2015 någon gång – då digitaliseringen av spelförsäljning började komma igång på allvar. Sakta men säkert slutade folk att åka till en butik för att köpa ett spel, när man lika väl kunde köpa det digitalt för samma peng utan att behöva lämna hemmet. Det här gjorde även att deras modell med begagnade spel tog stryk, då det blev färre och färre fysiska skivor och spelkassetter i omlopp. Även e-handeln påverkade försäljningen, då det blev smidigare och smidigare att få produkter hemlevererade. Den här strukturella motvinden för GameStop fortsatte hela vägen fram till idag, med stängda butiker och dåliga finansiella resultat som utfall.

Wallstreetbets: the short squeeze

Få aktieintresserade personer har nog missat den aktiehysteri som rådde i början av 2021, då GameStops aktiekurs över 20-dubblades under en kort period. Det har skrivits mångt och mycket om den här otroliga short squeezen, men vi ska försöka att sammanfatta det så kort och koncist som möjligt.

I någon mån kan man backa bandet lite, till 2019 då Michael Burry köpte aktier i bolaget. Om du känner igen namnet är du inte ensam, då filmen ”The Big Short” faktiskt baseras på Michael Burry när han förutstpådde bostadskraschen och finanskrisen runt 2008. Kortfattat byggde hans investeringstes på det faktum att nästa generationens spelkonsoller skulle släppas snart, vilket tillsammans med aktieåterköp borde kunna lyfta GameStop ur den perfekta stormen bolaget befann sig i. Michael Burrys intåg i GameStop gjorde att investerarkollektivet fick upp ögonen för aktien, men det var inte det som tände gnistan.

Om vi spolar fram bandet lite till 2020 så är världen mitt i Covid-pandemin och trots att börsen initialt kraschade är aktiehandel hetare än någonsin. Var och varannan amerikan pytsar in sina stimulus checks på Robin Hood och intresset för aktiehandel skjuter i höjden. På världens största forum, Reddit, är finans superhett och i subforumet wallstreetbets är aktiviteten frenetisk. I någon mån började allt med profilen Roaring Kitty, som under en lång tid skrev om sina optioner i GameStop och hur aktien kunde blir världens största short squeeze på grund av den otroligt höga andelen blankade aktier. Om du är osäker på vad blankning och short squeeze innebär rekommenderar vi vårt inlägg om just blankning. I takt med att aktien börjar gå upp slänger sig fler och fler nya investerare in i GameStop, i hopp att om squeeza blankarna som till slut kommer att behöva köpa tillbaka de aktier de har lånat – oavsett pris. På bara någon månad gick GameStops aktiekurs över tjugo gånger, från ca $20 till att toppa ur intradag på hela $483. Den här aktiehandeln blev både omskriven, utredd och det slutade med att Roaring Kitty, amerikanska nätmäklare och ett antal hedgefonder blev utfrågade i den amerikanska kongressen. Även om aktien föll tillbaka blev short squeezen i GameStop ett stycke finanshistoria utan dess like.

Gamestop aktie

Faktum är att GameStop aktie gjorde IPO redan 2002, till en aktiekurs på $18. Aktien noterades på New York Stock Exhange under kortnamnet GME, som den fortfarande handlas under idag. På den här tiden var bokhandlaren Barnes & Noble största aktieägare, men de släppte kontrollen över sina 59% av GameStop under 2004 då de delade ut aktierna till sina egna aktieägare. Under åren som kom handlades GameStops aktiekurs allt som oftast i intervallet $10 – $50, för att sedan falla ned till ett par dollar innan den stora kursuppgången under 2020/2021.

När det här skrivs är likviditeten i GameStops aktie väldigt god, även om den inte är lika god som den var för något år sedan. Det är med andra ord inga problem att köpa och sälja större volymer aktier i GameStop utan att flytta kursen allt för mycket. Du kan snabbt, enkelt och billigt handla aktien på Avanza, som vi rekommenderar för all aktiehandel. På deras hemsida kan du antingen söka på GameStop, GameStop Corp eller på kortnamnet GME – så hittar du fram till rätt aktie.

Avanza