G:Loot

G:Loot grundades av internetentreprenören Patrik Nybladh, som redan innan hade flera lyckade startups under bältet. 2012 ville han ändra på det faktum att det bara var de stora spelarna som kunde tävla om pengar inom esport och gaming. Han grundade då Gumbler som sedermera skulle bli G:Loot. Affärsidén har troligen sneglat lite på gambling-branschen och applicerat detta på gaming. Bolaget vill erbjuda den vardagliga spelaren lite extra spänning i form av riktiga insatser när du spelar FIFA, CS:GO eller någon annan av de stora titlarna. Bolaget rapporterar att under 2018 hade man över 100,000 spelare som använde deras plattform varje månad.

Under 2018 viskades det om att den kinesiska giganten Tencent har börjat att intressera sig för bolaget, vilket inte skulle vara underligt då Tencent sprider sina tentakler över gamingrelaterade bolag i allt högre takt. Än så länge har vi inte sett Tencent i ägarlistan, men G:Loot tog in 100 msek under 2018 med nya prominenta namn på ägarlistan – Swedbank Robur och Norron tog nämligen största delen av rundan. Tittar man något längre ner i listan återfinns kända namn inom industrin som Lars Wingefors och Fredrik Wester genom sitt investmentbolag Kichi Invest. I 2019 mars sippade det ut ytterligare nyheter runt bolagets finansiering då man tagit in mer pengar och värderingen viskades om att ligga på över 1 miljard kronor efter rundan.

G:loots affärsmodell består idag av tre olika delar. Spelarna kan välja att betala en månadsavgift och få tillgång till ett limiterat utbud av turneringar man kan delta i. Spelarna kan även välja att betala en avgift för varje turnering man väljer att delta i, istället för att ha ett abonnemang. Utöver det kan även bolag som är intresserade av att synas i esport-sammanhang sponsra sändningarna, vilket skapar ytterligare ett intäktsben för bolaget.

Aktiekurs gamingaktier