Embracer Group

Embracer Group, före detta THQ Nordic, har stått för en stor transformation genom åren där man en gång startade upp i liten skala i Karlstad. Bolagets huvudkontor återfinns förvisso fortfarande just i Karlstad men det är allt annat än liten skala idag. Bolaget har köpt på sig en stor mängd bolag runt om i världen som inriktar sig på bland annat spelutveckling, distribution och IP-rättigheter. Embracer Group bestod under 2020 av över 200 ägda varumärken eller IP:n där de mer kända är Saints Row, Darksiders och TimeSplitters – för att nämna några. I koncernen fanns det vid samma tidpunkt mer än 5000 anställda i över 40 olika länder, så visst har det hänt en del sedan starten av bolaget 2011. Bolaget har sedan starten avancerat till att bli en av de största skandinaviska aktörerna i branschen på under 10 år.

Lars Wingefors

Embracer Group ägs och drivs av finansmannen Lars Wingefors, som är grundare och VD av bolaget äger en klar majoritet av Embracer i eget namn. Lars med ursprung från Värmland och närmare bestämt Karlstad har varit en affärsman sedan barnsben. För detta belönades han med att få möjligheten att närvara i den svenska versionen av Draknästet som sändes på TV under 2013 och framåt. Utöver sitt ägande i Embracer har Wingefors historiskt investerat pengar i gaming-branschen genom åren där han bland annat äger eller ägt poster i Paradox Interactive och G:loot.

THQ Nordic

THQ Nordic som är det förre detta namnet för Embracer Group är ett gammalt välkänt varumärke i branschen. Det äldre bolaget som inte hade något med det moderna THQ Nordic att göra gick i konkurs under 2012. Två år senare såg grundaren och VD:n av Embracer Group, Lars Wingefors, chansen att köpa namnet och delar av spelportföljen. En sidonotis i sammanhanget är att innan Embracer köpte THQ Nordics namn hette bolaget Nordic Games. Mycket av bolagets affärsmodell går ut på att köpa gamla välkända varumärken och stöpa om dessa i ny förpackning, vilket då också gjordes med bolagets tidigare namn för att bland annat nyttja dess goda renommé i branschen. Sedan en tid passerat med THQ Nordic som namn kände man att det var dags för en ny identitet då mycket vatten runnit under broarna. Ur detta föddes Embracer Group som numera är hemmet för ett stort bibliotek av varumärken och spel, där de mest kända kanske är Darksiders och Metro Exodus. Bolaget äger även ett par spelstudios som förvärvades under THQ Nordic men som följt med in i den mer moderna approachen under det nya namnet.

Avanza

Embracer Group dotterbolag:

Som redan omnämnts lite vagt är en stor del av Embracer Group affär att hitta intressanta förvärv, nedan kommer vi lista några av förvärven vi anser varit mest intressanta för koncernen. Lars Wingefors själv har ofta en stor påverkan på vad som köps eller inte. 2018 öppnade exempelvis han plånboken flertalet gånger. Processen kan se lite annorlunda ut men som en aktiv publisher i branschen sitter också Embracer på ett enormt kontaktnät, som kan skapa inblick i hur organisationer och bolag fungerar.

Experiment 101

Just på ovanstående tema uppstod köpet av 101 Experiment vars spel Biomutant Embracer agerade som förläggare för. När bolaget såg att utvecklingen för spelet verkade lovande knackade Lars på dörren till grundaren, Stefan Ljungqvist, med en check i handen. Liknande processer vid förvärv skedde också för finska BugBear. Utvecklarna av spelet Wreckfest som släpptes under Embracers flagga som publisher. Spelet blev en hit och herr Wingefors bestämde sig för att ännu en gång låta plånboken tala och föra in finnarna i Embracer-koncernen.

Deep Silver, Koch Media

2018 gjorde dåvarande THQ Nordic ett stort förvärv av tyska Koch Media, ett bolag som består av flera olika segment. Det mest iögonfallande segmentet är deras spelverksamhet Deep Silver, där man äger flera spelstudios och IP:s med stora titlar som Saints Row, Dead Island och Metro Exodus. Koch Media hade tiden innan förvärvet släppt ett par titlar som inte nådde upp till de interna förväntningarna, bland annat misslyckade satsningar som Agents of Mayhem och Homefront: The Revolution. Det här gjorde att Embracer Group kunde köpa hela Koch Media för €121 miljoner, trots att koncernen omsatte 2 548 miljoner kronor under april till december 2017

Coffee Stain Studios

Coffee Stain Studios är utvecklarna bakom det virala succéspelet Goat Simulator. Det här är ett spel som på ytan kan se ut som trams men faktum är att detta lustiga spel har sålts i miljontals exemplar, vilket lagt grunden för Skövdestudion att få ett starkt fotfäste på försäljningslistorna runt om i världen. Bolaget grundades 2010 av bland annat Anton Westbergh och har sedan starten sålt mer än 16 miljoner exemplar av sina spel. Anton och de övriga aktieägarna belönades för framgången med knappa 400 mkr initialt då Embracer Group bestämde sig för att köpa ut skövdekillarna. Utöver den initiala summan ingick också diverse earn-out utbetalningar där vissa milstenar behöver uppnås med framtida spelsläpp – den samlades summan om dessa uppnås, inklusive den initiala köpeskillingen, mätte upp till 927 mkr.

Tarsier Studios

Sent 2019 blev den lilla svenska studion, då bestående av ca 60 anställda, uppköpta av Embracer Group vilket man initialt fick betala 99 mkr för men med en tilläggsköpeskilling på potentiellt 44mkr. Tarsier Studios ligger bakom kritikerhyllade spel såsom Little Nitghtmares och LittleBigPlanet. Studion har kammat hem flertalet fina priser som sannolikt står och glänser nere på kontoret i Malmö där bolaget har sin hemvist. Bolaget startades i Karlshamn redan 2006 i sin första form, för att alltså senare flytta mot något sydligare breddgrader. 2 år efter flytten släpptes deras första spel, LitteBigPlanet. Utöver att bolaget fått utmärkelser för sina spel har Tarsier Studios också funnit Årets Gasellföretag av Dagens Industri.

Embracer Group aktie

Embracers aktie (som har kallats THQ Nordic under sina tidigare år) har haft en fantastisk resa sedan man gjorde IPO under vintern 2016, under sitt första hela år på börsen noterade aktien en uppgång på 200%. Något flera fondförvaltare fått jubla över då Embracer Group varit ett av bolagen med högst institutionellt ägande i sektorn. Detta har bland annat möjliggjorts genom att bolaget har gjort riktade emissioner där intresset från fonder varit högt. Men på ägarlistan döljer sig inte bara fonder för det är nämligen så att huvudmannen själv, Lars Wingefors, har kört hårt på den så kallade pilotskolan. Vid ingången av 2021 äger han hela 31% av kapitalet och nästan 51% av rösterna i bolaget. Skulle du vilja hitta bolagets aktie befinner de sig på First North under kortnamnet EMBRAC B. Är du intresserad av att leta efter historiken i aktiekursen kan du behöva söka på det förra kortnamnet som bolaget var noterat under: THQN B.

Några förvaltare som har fattat tyckte för Embracer är Carl Armfelt och Erik Sprinchorn (tidigare Swedbank Robur Ny Teknik), vilket de utvecklade i vår intervju med deras nystartade fondbolag TIN Fonder.

Avanza