Embracer Group

OBS: Gamingaktier.com uppdateras inte längre med samma frekvens som tidigare. Hemsidans texter kan komma att bli inaktuella över tid, så vi hänvisar till bolagens egen kommunikation och pressreleaser för aktuell information om respektive bolag.

Embracer Group, före detta kallat THQ Nordic, har genomgått för en stor transformation genom åren då man en gång startade upp i liten skala i Karlstad. Bolagets huvudkontor återfinns förvisso fortfarande just i Karlstad, men det är allt annat än liten skala på bolaget idag. Trots att bolaget har kvar sitt huvudkontor i Karlstad är det minst sagt ett globalt bolag, som idag består av massvis med dotterbolag över hela världen. Genom sin aktiva förvärvsstrategi har bolaget idag verksamhet inom spelutveckling, distribution, publishing, IP-rättigheter och även fysiska brädspel sedan Embracer Group förvärvade Asmodee i slutet av 2021. Embracer Group leds av den smått legendariska affärsmannen Lars Wingefors, som du kan läsa mer om nedan.

Embracer aktie

Embracers aktie (som tidigare kallades THQ Nordic) har haft en fantastisk kursutveckling sedan bolaget gjorde sin IPO under vintern 2016 och under sitt första hela år på börsen gick aktien upp hela 200%. Det här snappade flera fondförvaltare upp och Embracers aktie blev snabbt en av gamingaktierna med störst institutionellt ägande, utöver en stark och lojal bas av aktieägare på exempelvis Avanza där Embracer även har haft ett väldigt aktivt aktieforum. Om du vill köpa aktier i Embracer så är aktien noterad på listan First North på Stockholmsbören under kortnamnet EMBRAC B. Om du vill titta på tidigare kursutveckling i Embracers aktie kan du behöva söka på kortnamnet THQN B, som var bolagets tidigare aktienamn. Historiskt har en investering i Embracer Groups aktie varit otroligt lönsam, men som alla vet är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. Som alltid rekommenderar vi Avanza om du vill köpa aktier i Embracer!

Lars Wingefors

Embracer Group ägs och drivs av finansmannen Lars Wingefors, som är grundare och VD av bolaget. Även idag äger Lars Wingefors en väldigt stor andel av bolagets aktier och har i någon mån gett den så kallade pilotskolan ett ansikte. Lars, med ursprung från Karlstad, har varit något en affärsman sedan barnsben. För detta belönades han med att få möjligheten att vara med i den svenska versionen av Draknästet som sändes på TV under 2013 och framåt. Under 2017 blev han även utsedd till årets värmlänning. Vad Lars Wingefors har för networth idag vill vi inte spekulera i, men man kan onekligen inte komma ifrån att han är en väldigt skicklig affärsman som har gjort bra ifrån sig. En rolig detalj i sammanhanget är att vissa inbitna aktieägare i Embracer Group försöker att hålla koll på vart Lars Wingefors privatjet befinner sig, för att på så sätt kunna klura ut eventuella framtida uppköpskandidater för Embracer Group.

Embracer Group dotterbolag

En stor del av Embracer Groups affärsmodell är att förvärva intressanta bolag till gruppen, vilket innebär att bolaget idag består av flera operativa grupper och en hel del studios. När det här skrivs består gruppen av åtta olika enheter, med hela 86 studios under sig. Bolaget har över 9000 anställda i 40 olika länder. Som vi skrev i början av artikeln hette Embracer Group tidigare THQ Nordic, som i någon mån får ses som grundstommen i hela bolagsbygget. THQ Nordic var från början ett bolag i konkurs, där Lars Wingefors köpte ur namnet och delar av spelportföljen. Idag är bolaget minst sagt välmående och en grundplåt i Embracer Group.

Ytterligare ett intressant förvärv var när Embracer Group köpte Koch Media som bland annat innehåller spelverksamheten Deep Silver med titlar som Saints Row, Dead Island och Metro Exodus. Vid förvärvstillfället hade Koch Media precis släppt ett antal titlar som inte levde upp till förväntningarna, vilket gjorde att Embracer Group kunde köpa hela Koch Media för 121 miljoner euro, trots att koncernen omsatte 2 548 miljoner kronor under april till december 2017. Med facit i hand var det här ett kap, minst sagt. Sist men inte minst vill vi skriva en rad om Coffe Stain Studios, som är utvecklaren bakom den virala spelsuccén Goat Simulator. På ytan låter det här som trams, men faktum är det spelet har sålts i miljontals exemplar. Här nedan listar vi gruppens operativa grupper:

  • THQ Nordic
  • Koch Media/Deep Silver
  • Coffee Stain Studios
  • Amplifier Games Invest
  • Saber Interactive
  • Deca Games
  • Gearbox Entertainment
  • Easybrain

Om du vill köpa aktier i Embracer Group så rekommenderar vi varmt Avanza!

Avanza