CD Projekt Red

CD Projekt Red är ett av Europas största gamingbolag, där succétiteln The Witcher har drivit försäljningen till nya höjder de senaste åren. Bolaget äger hela värdekedjan för spelet ända ut till de interaktiva rättigheterna, vilket har varit något av en fullträff i och med spelets försäljningssiffror. Man säljer inte bara spel ur Witcher-serien utan man vidareutvecklar också IP:t där man te.x. släppt kortspelet GWENT. GWENT är ett free-to-play spel som i viss mån liknar Hearthstone, fast i form av en spinoff från The Witcher-universumet. Studion är idag en av de absolut mest omtyckta hos konsumenterna då de har god känsla för innehåll, gameplay och vad kunderna efterfrågar i takt med att spelen byggs vidare på. Detta avspeglas också tydligt i hur förväntansfulla kunderna är på att få höra mer om deras kommande spel: Cyberpunk 2077.

Trots CD Projekt Reds relativt lilla storlek som studio är deras spel Cyberpunk 2077 sannolikt ett av de mest efterlängtade spelen kommande år – i alla kategorier. Bolaget har alltid varit väldigt förtegna med information och bilder runt spelet – å releasedatum ska vi inte ens prata om. Redan 2012 annonserades att man startat utvecklingen för projektet, trots den extremt långa utvecklingstiden har man ännu inte gett spelarna ett datum då spelet förväntas att nå butikshyllorna.  I flera år har en trailer från 2013 varit det enda som funnits ute i media, en filmsnutt som sett över 13 miljoner gånger på Youtube. Under 2018, på den stora tv-spelsmässan E3 i Los Angeles, valde bolaget att ge spelarna en glimt av vad som hänt sedan 2013. Trailern passerade snabbt 25 miljoner tittare och media gick ”nuts”, Cyberpunk blev det mest omskrivna spelet under tv-spelsmässan 2018 där man vann över 100 utmärkelser. Det bjöds dock inte på något mer än en trailer för oss som inte befann sig på plats och spelarna står ännu och väntar på ett releasedatum för spelet.

I tillägg till deras spelutveckling har man under många år utvecklat sin egen försäljningsplattform, GOG.com. Good Old Games som är det fulla namnet beskriver ganska bra vad nischen för plattformen är. Här har man helt enkelt tagit gamla spel med högt nostalgiskt värde för slutkunden och paketerat det i ett modernt digitalt format. På senare år kan du också hitta nya större titlar i katalogen men huvudkärnan är fortsatt gamla klassiker som du inte kan hitta någon annanstans. I och med att bolaget har börjat få allt större slagkraft med sina egna stora spel har man börjat använda GOG.com i allt större grad. Vill du till exempel spela GWENT på PC får du snällt bli kund hos GOG då spelet släpps exklusivt på deras plattform, något vi säkert kan se mer av framöver. Plattformen erbjuder idag över 2600 handplockade spel från över 550 utvecklare.

Bolaget är som synes en riktigt framgångssaga och har gått från att importera CD-ROM-spel från en källare i Polen till att vara en av världens främsta utvecklare. Likt flera spelutvecklare i Polen har CD Projekt Red mottagit statliga bidrag under årets lopp. Nu senast 2016 då bolaget mottog $7 miljoner för att fortsätta sin framgångssaga – bolaget har varit den enskilt största drivaren i utvecklingen för spelscenen i landet. För spelindustrin är ”på riktigt” i Polen, CDR har själva skojat om att de står för en stor del av den totala exporten som sker till USA genom sin spelförsäljning. Spelscenen har idag tusentals anställda med stora företag som Techland, CI Games och 11 Bit Studios. Men kronjuvelen på den polska marknaden är ändå CDR med sina 400+ anställda och ett marknadsvärde överstigande 40 miljarder sek.

I bolaget hittar du än idag de båda grundarna kvar i bolaget, Adam Kiciński och Marcin Iwiński, där de delar på VD-ansvaret. Trots svårigheter för oss svenskar att handla bolaget så har intresset vuxit rejält sista åren. Det här är sannolikt påeldat av att CD Projekt Red är en av hörnstenarna i Swedbank Robus fond, Ny Teknik, före detta förvaltad av Carl Armfelt. CD Projekt Red hittar du på Polens motsvarighet till Large Cap listan under kortnamnet: WSE:CDR. Tyvärr erbjuder Avanza eller Nordnet ännu inte handel elektroniskt i bolaget utan de behöver ringa in dina ordrar, men tänk på kostnaden i courtage är hög för detta. Skulle du vara intresserad av exponering av CD Projekt Red är sannolikt Degiro eller Pareto dina bästa alternativ, då båda erbjuder elektronisk handel för bolaget.

Aktiekurs gamingaktier